уторак, 17. јануар 2012.

RETROGRADNI MARS

Retrogradni Mars


Fenomen kretanja unazad, koji je suštinski privid, osobina je koja nastaje iz naše pozicije gledanja na univerzum i naš mali sistem  planeta koje su raspoređene od Sunca, davaoca života, do Saturna, gospodara vremena i prostora koji taj život jede na isti način kao i svoju decu.
Prividno kretanje unazad nastaje kada se posmatrajući sa Zemlje, planeta okreće, pravi tzv. petlju i u odnosu na posmatrača kreće unazad. Ovo nastaje zbog nejednake brzine kretanja planeta i usklađivanja sa kretanjem Zemlje, koja je suštinski naš centar univerzuma, mesto na kome se rađamo i primamo kosmičke uticaje izražene kroz natalnu kartu.

Osim ova dva oblika kretanja postoje i tzv. planetarne stanice, mesta bilo retrogradne bilo direktne stacionarnosti, koje prethode promeni kretanja.
Oznake koje se koriste za netipično kretanje planeta, a to je svako osim direktnog su Rx-retrogradnost, Srx-stacionarnost pred retrogradnost i Sd-stacionarnost pred direktan hod.
U narednom periodu nas čekaju dve nimalo lepe retrogradnosti, oba malefika, Marsa i Saturna,  što rukovodeći se mundanim pravilima nagoveštava sukobe, i poteškoće.




Postoji gledište da su planete „slabe“ tokom retrogradnosti, međutim ta slabost nije u nedelovanju planete već u njenoj pojačanoj razornoj moći kad je malefik, ili umanjenoj benefičnosti i svođenju dejstva benefika na malefika kako je to u slučaju jupiterove retrogradnosti. Podsetiću na prošlogodišnju retrogradnost Saturna koju su obeležili tektonski poremećaji, zemljotres i cunami, kao i nuklearni incidenti kojma ova planeta inače upravlja.  Mnogima je ovo čudno jer su brojni „astrolozi“ prinadležnost predali Uranu za svaku veliku pretumbanciju, ali matrijom, stenama i svim oblicima čvrstog i trajnog, pa i tektonskim pločama upravlja Saturn, kao i „materijom koja se cepa“ odnosno dezintagrativnim uticajima na jezgro materije-nuklearnim reakcijama upravlja upravo retrogradni Saturn.
Mars kao manji malefik, saradnik ovog većeg svoje dejstvo radije svodi na ljude, „najkvarljiviju robu“ univerzuma i kroz njih vrši uglavnom negativne uticaje. Rat je omiljeno marsovo polje na kome iskazuje sve svoje talente, pa ću podsetiti na bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine koje je započeto pod retrogradnim Marsom u Škorpiji, a okončano kad je krenuo direktno u Vagi.
U predstojećoj retrogradnosti ne treba se previše plašiti tako velikog sukoba, ali niz malih incidenata, svojstvenih znaku Device koji sve voli da usitni, je vrlo izvesan. Osim što je ljudski znak, i samim tim energiju retrogradnosti usmerava najdirektnije na ljude, Devica vlada ekologijom, skladištenjem, hranom i slično te se mogu očekivati ekološki incidenti, trovanja ili afere vezane za nispravnost hrane i sl. U pogledu mundanih dejstava ovog znaka, kontekst zdravstva, koje je ogrezlo u aferama, sa najnovijim „samoubistvom“ jednog od aktera ukazuje na produbljavanje istrage ali i političke pritiske.  Pritom ne treba zaboraviti da Mars ima svoje radovanje u VI kući, adekvatnoj 6. znaku Devici, ali obrnuto kretanje donosi suprotno od radovanja.
U globalnim razmerama sukob USA sa iranom je veoma izvesan, gotovo siguran jer su na području nekadašnje Persije, a sad Irana ratovi uvek počinjali pod Saturnovim boravkom u Vagi, te očekujem i sad isto.
Retrogradnost se ponegde tumači kao najnepovoljnija situacija u kojoj se Mars može naći, ali ne treba tako brzo povezivati njegovu prirodu sa direktnim. U znaku Ovna, kojim je vezan vladarstvom, Mars zaiste jeste takav, pravoliniski, energičan nestrpliv, međutim kad se odbaci praznoglavi pristup astrologiji, ostaje nam još jedan Mars za razmatranje. To je škorpionski Mars, pritajen, spor, ali jači i uporniji, kome kroz vodeni, fiksni uticaj Škorpije, retrogradnost može vrlo prijati. Po jednoj drevnoj astrološkoj anegdoti, neko je upitao Bonatija, koji je general bolji, onaj sa marsom u Ovnu, ili U Škorpiji. Bonati je prednost dao natusu sa Marsom u Škorpiji, kao umerenijem, opreznijem i strpljivijem, koji će pravilno razvrstati svoju energiju i neće je uludo potrošiti. Iz ovog rasporeda snaga i Marsove vladavine vodenim triplicitetom proizilazi bliskost vodenog principa sa retrogradnošću.
Tako je i sa ostalim ljudima koji u natalu imaju retrogradni Mars.  Skloni su da žive u skladu sa čvrstim moralnim, religioznim ili kakvim drugim principijelnim idealom savršenstva. U principu stoji aspekt samokontrole i žrtvovanja, što se vidi iz natala poznatih istoriskih ličnosti koje su imale retrogradan Mars kao što su Pančo Vila, Lav Trocki, Martin Luter King, Tomas Man i drugi. Ovde je interesantna   Ana Besant, specifičnog pogleda na seksualnost, što je osnovna Marsova signifikacija,  kroz ideju o kontroli rađanja. Između ostalih delatnosti, kao što su ezoterija, religiski i politički radovi, ona spada u red prvih feministkinja, pa je 1877. hapšena zbog zalaganja za kontrolu rađanja.
Mundano gledano ovo bi trebalo da predstavi radničku klasu u pobuni protiv ekspoatacije, i ostalih zala podivljale verzije srpskog lopovskog kapitalizma. U našem slučaju nažalost radnici su bez snage i pošaju se kao u vicu, koji glasi:
-šta je nekad bio simbol radničke klase?
-srp i čekić
-a šta je danas?
-sladoled i golub, ili ližeš ili letiš.....
E kad neko dozvoli sebi ovakav moralni sunovrat, i sebe dovede u položaj roba,  onda mu ni Mars ne može pomoći.
Tako da ne dajem velike šanse neophodnom izlasku radnika na ulice koji bi morali da ovakvu vladu upozore na posledice i čak da ih privedu realnosti.
Umesto toga na televiziju gledamo teatar o navodnom atentatu na predsednika, koji je trebao da izvede „supermen-superterorista“ na štakama. I tu je prisutna energija marsa koji usporava, ali je ta ujdurma i ispod nivoa retrogradnosti. To spada u drugačije patologije, ali kako to nije tema teksta, lakrdijom zvanom predsednik pozabaviću se u drugom tekstu.
U svakom slučaju još jedan ciklus retrogradnog hoda opasnih planeta je pred nama, te je dobro zadržati mir i pribranost i ne dozvoliti da nam malefici upravljaju, koliko god je to moguće.

 

 

 

4 коментара:

  1. Iskrene cestitke od mene na ovom tekstu. Ovo s lakrdijom atentata ste menasmijali do suza. Srecom, pa se ne sminkam, ahahaha. Ugodan ostatak dana.
    Teo Ljubic

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na opširnom tekstu o retrogradnosti ovih planeta. Ovo me upozorava da ne napravim opet neku glupost iz neznanja Pretpostavljam da bih odlaganjem rokova za rešavanje situacija kada retrogradnost prodje ublažila štetu koju sam napravila u vreme retrogeadnosti merkura krajem 2010.. Sa velikim poštovanjem C...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne može Mars da sanira štetu, posebno ne retrogradni, upravo treba paziti da se nešto dodatno ne zakomplikuje.

      Избриши
  3. Jaoo ja sam ovan devica i imam u natalu retrogradni mars u vagi na 27 stepeni. Clanak Vam je sjajan, ja sam laik za astro i volim jasne textove. Pozz

    ОдговориИзбриши