среда, 21. децембар 2011.

Astrološke finese

DUALNI PRINCIP
osnov astrologije

Dualnost,  dvojnost, u osnovi je pokretački mehanizam sveta u kome živimo, sveta koji pokreće upravo spoj  suprotnih principa, dan i noć, toplo i hladno, muško i žensko..... 
Osnovni mehanizam suprotnosti izražen je kroz principe Sunca i Meseca, dana i noći, svetala koji su oba nosioci života na različit način.

Sunce i Mesec

U osnovi, Sunce je muški, pozitivan, dnevni, aktivni princip, dok je Mesec ženski, negativan, noćni, pasivni pricip. Iz navedenih osobina proističe da je primarni sinastrijski aspekt odnos dva svetla, dok je u natalnoj karti reč o temelju koji daju roditelji. Kvalitet odnosa svetala u natalu je ravan u kojoj natus ispoljava kvalitet ličnog, partnerskog i porodičnog stanja.
Sunce predstavlja racionalni princip duha, dok je Mesec princip instinkta i želje, tačnije žudnje.
Osnov svake analize natalnog horoskopa jeste odnos ova dva svetla, tačnije kompletnih principa koje nose u svojoj simbolici.
 Dobro postavljena svetla, po međusobnom aspektu ili po položaju u polju i znaku, pozitivno modifikuju loše aspekte planeta, ublažavajući ili neutrališući čak i najteže aspekte.
Loše postavljeni i nepovoljno aspektovani luminari (svetla), daće manji kvalitet života i brojne antagonizme natusu, bez obzira na pozicije ostalih planeta, odnosno koliko god planete bile dobro postavljene u karti, bez valjane konstrukcije temelja, svetala, natus ne može biti naročito srećan i uspešan.
U tradicionalnoj astrologiji, osnovna nit natalne karte oko koje se plete životna priča razgraničava dnevno ili noćno rođenje. Vizuelno gledano, dnevno rođenje je kad se Sunce nađe u VII, VIII, IX, X, XI, XII polju, dok je noćno u I, II, III, IV, V, VI polju, tj. Sunce je iznad ili ispod horizonta ose Ascendent - Descendent.
Gledajući tradicionalna vladarstva, princip dualnosti je ispoljen kroz smislene i validne odnose muškog i ženskog principa u planetama, kao i podelu na muške i ženske znake. Svaka planeta ima svoj muški i ženski princip podjednako zastupljen, recimo Venera u Vagi je u muškom znaku u domicilu, dok je Venera u Biku u svom ženskom domicilu.
Primena principa dualnosti u astrologiji, najbolje se vidi iz jedne, danas zaboravljene ali izuzetno vredne tehnike planetarnih sekti.
Reč sekta dolazi od latinske reči "seco", što znači podeliti. Planete se dele na one koje pripadaju dnevnoj sekti - Sunce, Jupiter i Saturn, i one koje su u noćnoj - Mesec, Venera i Mars.
Pitanje Merkura je jednako prosto koliko i komplikovano. Podelom na domicil u Blizancima i Devici, on je takođe dualan u odnosu na sam osnov podele na muški i ženski princip, dok je u podeli planetarnih sekti on dodatno dualan, te može da se prikloni i jednoj i drugoj. Ovakva postavka se da "pročitati" iz njegovog simbola koji je spoj polukruga duše - Meseca, kruga koji pripada Suncu i krsta materija, vreme i prostor.
U suštini, njegove osobine su višeslojne, Merkur u sebi sadrži kombinaciju svih principa sintetizovano, te je iz tog razloga kompletna veština (čiji je astrologija deo) dobila naziv Hermetizam (Hermes - Merkur).
Osim Merkurove osobenosti, Mars, koji je muška planeta, pripada noćnom principu, odnosno noćnoj sekti.
Praktična primena se sastoji u ocenjivanju snage i ispoljavanja osobina planeta u natalnim kartama, kao i usklađenosti planetarnih osobina sa osobinama koje natus prima u skladu sa dnevnim ili noćnim rođenjem.
Najbolja pozicija planete je kad se nađe u svom sektoru i u znaku svog principa, naravno adekvatno postavljena u odnosu na osu horizonta. U praksi je to ovako: dnevne planete najbolje funkcionišu iznad horizonta u dnevnim kartama, a ispod horizonta u noćnim kartama, dok je za noćne planete obrnuto.
Na primer, Sunce iznad horizonta(kad je sunce iznad horizonta to je uvek dnevna karta), recimo u znaku Vodolije, dnevnom znaku(svi muški su dnevni, svi ženski noćni), ili Mesec u četvrtom polju(ispod horizonta-noćna karta), u Raku,  Venera u Biku, u četvrtom polju, Mars iznad horizonta u noćnoj karti, Jupiter u Ovnu iznad horizonta u dnevnoj karti, Saturn u Blizancima u VII polju.
Kad se planeta ne nađe u nekoj od  ovih postavki, tad je ona van sekte, odnosno smanjene snage, ukoliko su u pitanju benefici, dok malefici postaju jači.
Mesec svojim brzim kretanjem i odnosom sa Suncem, koji se izražava kroz mene podeljene na rastuću i opadajuću fazu, posebno jača kada tokom rasta prilazi dnevnoj planeti, a tokom opadanja - noćnoj. Ovo je iz razloga što se pun Mesec, kao faza može odigrati isključivo noću, te se najjači Mesečev sjaj, puna faza, vezuje isključivo za noć.
Princip dvojnosti je osnov univerzuma i načina funkcionisanja života. Suptotnosti se privlače i odbijaju, čineći time kretanje energije koja pokreće život. Natalni horoskop se može posmatrati kao energetska šema koja pokreće ali i gasi život natusa. Između ova dva najbitnija dešavanja, životna energija će oblikovati događaje, dovoditi natus u razne situacije, dobre i loše, svejedno, ali u skladu sa zadatim mogućnostima. Da parafraziram jednu popularnu reklamu: "nije svejedno" jeste li rođeni noću ili danju, pod aktivnim ili pasivnim planetama u muškim ili ženskim znacima.

 


Нема коментара:

Постави коментар