среда, 30. новембар 2011.

Merkurove priče


InformaCI(J)A

Ko? Gde? Kad? Kako? I još more pitanja, jesu osobina čoveka, tog radoznalog bića, spremnog uvek da sazna nešto novo, interesantno i zanimljivo.
Gledajući prirodni horoskop zbir egzaltiranog Sunca iz ovna i takođe egzaltiranog Meseca iz bika jeste Merkur u blizancima, prirodnom trećem polju ljudske vrste.
Božanski mehanizam kreacije u prva tri polja stavio je samog čoveka I njegovu suštinu na ovome svetu rasterećenu i obaveza i velikih ideala oličenih u Saturnu i Jupiteru, mundanim planetama, vladaocima vremena.

Gledajući prirodni horoskop, čak i bez egzaltacija koje čine život, prva tri znaka jesu zbir prva dva u trećem, ljudskom i intelektualnom.
Od davnina kroz razne kulture i učenja provlači se jedinstven lik božanskog logosa oličen u Totu, Hermesu tri put najvećem, Merkuru rimskom, te Idrizu islamske kulture.
Sve je ovo simbol samo jedne stvari, božijeg dara čoveku koji se prosto zove intelekt.
Nemora se intelekt vezivati isključivo za logos univerzuma, u jednoj slici on to jeste, već u sledećoj to je osoba koja na ulici pita kako da nađe neku adresu, ili poštar koji donosi pismo, kiosk sa štampom, radio na kome penzioner koji sedi u parku sluša hoće li pasti kiša ili će biti vedro.
A ne mora biti ni tako prosto, mora nekad da se uči, pa će predstaviti školske knjge i domaće zadatke, prva slova u bukvaru ispisana, prvu knjigu sričući pročitanu. Test za polaganje vozačkog ispita, test za zaposlenje, upitnik za dobijanje vize, prospekt za brokersku kuću....
Bagdadski lopov, i ne samo bagdadski već i beogradski džeparoš, ali i pančevački da nam se ne nađe urednica časopisa zapostevljena, i ona, sa olovkom ili za tastaturom, dok sređuje ovaj moj tekst, naravno svako drugi koji svojom rukom posegne za nečim bilo svojim , bilo tuđim, a sa namerom da učini nešto, bilo šta, bitna je namera.
Informacija, od komšinice koja hoće više i bolje da čuje sve o vama, jer je ipak treće polje, komšiluk, dvanaesto od četvrtog, vašeg doma, do poverljivih tajni svetske elite, jeste Merkur, i jeste treće polje njemu podređeno.
Teške misli, one koje more svakog čoveka uslovljene su dvojnošću znaka blizanaca i univerzalnim dualitetom planete Merkura, lagani osmeh, po koja brza reč i misao teža od olova, misao koja živi unutar merkurijanske žive.
Aceps rekoše davno astrolozi, promenjivi, da prevedem jeste osnov njegove prirode, misli, ideje, pisanog izraza koji nekad bude direktan, nekad uvijen a nekad ciničan ili satiričan.
Azbuka i abeceda, redovi i nizovi, brojevi, i slova, jesu  izraz ove planete, u skladu sa bibliskom izrekom: u početku beše reč.
A ne beše samo reč nego iniz  koji čini znanje i spoznaju, gnozu možda treba reći. Sve u prirodi je u redu, poštujući niz uzroka i posledica. Hebrejski alfabet, osnova zapadnog pisma ima usklađenost slova, glasa, i broja, takođe i sanskrt, arijevsko pismo okosnica mnogih jezika. Simbolički svim prirodnim stvarima povezanim sa informacijom, upravlja merkur, a detaljno ih simboliše kaducej, njegov štap.
Kaducej u sebi krije i tajnu pra informacije, DNK lanca u simbolici zmija, muške i ženske, koje se obmotavaju oko štapa. Alhemiski sumpor i živa, solve et coagula, sinteza suprotnosti.
Danju je brz blizanački, noću pripada devici, te brižljivo analizira svoje dnevne aktivnosti.
Informacija i analiza, opasna je to kombinacija, posebno u ovom Saturnovom svetu moći i manipulacije. Oduvek je čovek na ove dve osobine temeljio mišljenje, i oduvek sa na njima oslanjalo znanje.
Kako se dobija informacija, putem medija u ova moderna vremena ili od usta do usta u ona ne tako moderna. Lančano, iz ruke u ruku takođe je osobina Merkurova, kao i reč na reč, pismo na pismo, SMS na SMS. Informacije teku, prolaze, razmenjuju se, a malo ko analizira i skuplja.
Sistem, organizovana struktura upravljanja, kontrola medija, kontrola informacija, ne bi preterao ako bi ovo poistovetio sa funkcijom države, ili sa definicijom društva, otvorenog, zatvoreneg ili svakog drugog. Skuplaju informaciju, svi kojima je bitna, pa skupljaju i obaveštajne službe, iliti engleski rečeno intelligence service. Liči nešto na reč inteligencija, a radi se o informaciji, ili je sama informacija vrsta inteligencije. Ili je prosto Merkur sve to. Praktično svaka vrsta saznanja, javnog i tajnog, dobrog i lošeg, kontrolisanog i slobodnog mora proći kroz njegovu prizmu, analizu i reprodukciju. Falsifikat i original rađeni su jedinstvenim Merkurovim oruđem, rukom, i produkt su drugog takođe jedinstvenog oruđa, misli.
Život, i nastanak života gledano iz ovog ugla takođe bi počeo od inteligencije koja daje informaciju. Astrologija takođe, i to bez predpostavki, jer hermetička tradicija dobro zna ko je doneo sistem znanja čoveku, pomalo nezasluženo ipak.






Нема коментара:

Постави коментар