четвртак, 19. април 2012.

VENERA


VENERA

CVET KOJI NAJBOLJE USPEVA NA KAMENU


Ima li uopšte tog cveta koji voli kamen. Ima naravno u prirodi su to sitne, ali lepe latice bilja koje je lekovito. U astrologiji je to planeta lepote i senzualnosti Venera.
Grčka mitologija je poznaje kao boginju ljubavi Afroditu, jednu od kćeri boga Zevsa, koga rimska mitologija poznaje kao Jupitera. Kako je imala lepotu i moć čarolija postala je zuzetno uticajna. Poznata je legenda kada vajaru oživi kip u koji je bio zaljubljen. Eto je veza kamena i cveta, lepote, šarma....

Međutim ona sama nije imala sreće u ljubavi. Nestalna i neverna, nije uspevala da održi vezu niti sa jednim bogom. Kako je u grčkom panteonu svaki bog imao svoj par tako je Zevs vrhovni bog, njoj odredio boga Hefesta, hromog i neuglednog boga kovača. Besna zbog ovog održavala je tajnu vezu sa Aresom (rimski Mars), ali i sa drugima.
Sve ovo kad se iz legendi prebaci u astrologiju, koja je u suštini umetnost tumačenja čoveka kroz arhitipe, ovde mitološke, dobijamo osobine planete Venere.
Uticaji ove planete u životu daju ljubav lepotu, mir harmoniju, veselje, poklone, umetnost. Jednostavno sve vezano za talenat lepote i uživanja u životu.
Jesu li njeni uticaji samo pozitivni? Naravno da nisu, ova planeta takođe ima i svoju ne tako svetlu stranu. U lošim aspektima voli da degradira, razvodi, vara, nanosi patnje. Njene loše pozicije u natalnom horoskopu dovode do prostitucije, orgija, pa čak i polnih bolesti.
Često ide iz veze u vezu, iz braka u brak, tržeći ideal ljubavi. Loše aspektovana dovodi do besciljnog mnoštva, i dalje nezadovoljna do besmisla ljubavi, fikcije idealom i gubitka realnosti.
Venera aktivno učestvuje u borbi polova, zajedno sa njenim muškim pandanom Marsom. Veoma jaka borba dve suprotnosti je cilj sama sebi jer tu pobede nema. Inače borba nije strana Veneri, Afroditi. Po grčkim legendama aktivno je učestvovala u ratu oji je opevao slepi pesnik Homer, a koji se vodio oko lepote spartanske kraljice lepe Jelene. Troja, rat koji je vođen i propast jednog grada bili su rezultat delovanja planete vezane za lepotu. Paradoksalno.
Lepota i smrt, ruine ništavilo, tama, sve je ovo vezano za starog dobrog Saturna, glavnog negativca zodijaka. Iako predstavlja starost, ružnoću, bedu, jed, učmalost Saturn je upravo najjači u znaku koji je po osobinama njemu suprotan, lepom i šarmantnom znaku Vage, kojim vlada uzvišena i prelepa Venera, daleko senzualnija od one Venere iz znaka Bika.
Dve su Venere u zodiaku, obe veoma slične pa opet različite, ali obema upravlja Saturn.
Venera u Biku je zadužena za plodnost, materjalna dobra i lepotu posedovanja, Venera u Vagi je Venera šarma, i lepote sebe radi. Otmena je i elegantna više senzualna, manje seksualna.
Kako sam već napisao sve ona zna sem jedne stvari. Venera ne poznaje istinu, i upravo zbog toga u prirodnom sedmom polju polju suprotnosti, a u znaku Vage, neodlučnosti, ali i suda, postavljen je egzaltirani stari i okrutni učitelj Saturn, baš onako kao što je Zevs Afroditi dodelio kovača Hefesta. Razlog za ovo je Venerino nepoznavanje istine i nemogućnost prihvatanja obaveze. Obaveza, zakon sankcija i nagrada ipak, sve su ovo osobine Saturna. Bez njega egzaltiranog u Vagi, bez njegovog sistematskog smisla za obavezu ne bi bilo ni braka kao institucije. On je beskompromisan, njegova je obaveza isklesana u kamenu, i samo na tom kamenu i može da zaista uspe neobičan cvet zvani Venera. Njena druga varijacija najjača je u svom domicilu znaku plodnog i naprednog Bika, više seksualna manje senzualna, sklona Dionisovom načinu života. Spremna da buja, raste i rađa.
I baš zbog ove spremnosti, u znaku Bika najjači, egzaltiran, je Mesec, arhitip majke, majčinstva, rađanja i duše. Ovo je priča o devojci, Veneri, koja teži da postane majka, Mesec. Svakako majka je ta koja prenosi dušu novorođenom životu. I da, iako je Mesec duša, zbog uzročno posledičnog zodiačkog odnosa Saturn/Mesec, stari zlobnik, ali i izvršilac karme Saturn i ovde je upleten posredno.
Kako sve u zodijaku ima smisla, tako su obe Venere, i iz znaka Vage, i znaka Bika izložene najjačim uticajima Marsa. Gledajući se preko puta, pod aspektom 180 stepeni, vodi se večita bitka polova puna ljubavi i mržnje izmešane u jednu i jedinstvenu energiju spajanja i stvaranja.
Venera je kružnica, Mars je pravac, sudarom ove dve dijametralno suprotne sile nastaje večna spirala života. Drevni narodi daleko bliži prirodi lakše su prepoznavali ove sile nego mi danas. Od Izidinog kulta u Egiptu, preko grčkih misterija, pa dalje, prenosi se u različitim tumačenjima kult plodnosti ženskog principa. U drevnoj Indiji, da bi se ovladalo ovim silama nastala je Tantra. Na zapadu mnoštvo nedefinisanih u potpunosti kultova. Svaki narod i svaka mitologija imala je po jednu personifikaciju planete Venere.
Naravno i ono najvažnije, jer kako je zapisano „ono što je gore tako je i dole“, svaki pojedinac u svom natalnom horoskopu ima svoju ličnu i specifičnu Veneru, zaduženu za muke ljubavi, patnje rastanaka, lepotu življenja. Svakako tu je i uživanje u vinu, i svim drugim ukusima. Umetnost na svaki način, od klasične do moderne i nekad nerazumljive.
Muzika takođe, od stare narodne, etno, Saturnov uticaj, do rejva, Marsov uticaj.
Nezaobilazni partner Sunca i Merkura u zodijačkom plesu, Venera čini deo trojstva na kome funkcioniše čovek kao takav, i to se naravno ogleda i u simbolima koji se prenose kroz kolektivnu svest čovečanstva. Simbol za Veneru je pentagram ili petokraka,istovremeno simbol čoveka, interesantno zar ne?

1 коментар: