понедељак, 26. март 2012.

MERKUR


MERKUR

bog lopova i još po nečeg


Tot, Hermes, Merkur, neuhvatljivo krilato božanstvo, glasnik bogova. Promenjiv, nepostojan, ali pronicljiv i snalažljiv, kako i dolikuje božanstvu sa tako mnogo dužnosti. Zaštitnik   

umetnika i lopova, pronalazača, upravlja intelektom i razumom, prilagođavanjem, spretnošću i sličnim osobinama. Merkur ne voli starenje, stoga ceo život zadržava vrline i naravno, mane, iz puberteta.
 
Obdaren duhom i željan istraživanja bez mnogo truda stiče znanja. Često kvalitet znanja ustupa mesto kvantitetu poznatih činjenica, a samo znanje postaju skup površno prikupljenih informacija bez sadržajnosti. Ovo nastaje  jer je Merkur suviše nepostojan i nespreman za naporan rad.
Vlada trećim i šestim znakom zodiaka, Blizancima i Devicom, u oba je zadužen za umni rad. U znaku Blizanaca je to brza komunikacija i trenutna snalažljivost, međutim znak Device Merkuru daje sve one bitne karakteristike kvalitetnog intelekta. Zahvaljujući svom drugom vladarstvu ova planeta ovladava analitikom, obazrivošću i metodičmošću.
Hermes-Merkur kao vladar intelektualnih veština dovodi se u vezu sa govorom, pismom, i obrazovanjem, mernim sistemom...
Svakako u jednom drugom obliku, Hermes Trismegistus je davalac sveukupnog duhovnog znanja po njemu znanog kao Hermetika, a nakon arapskog uplitanja u ove stvari, i kao Alhemija. Sam Merkur ovde je na počasnom mestu i simboliše jednu od osnovnih alhemiskih supstanci, a to je Živa. Svakako, ovde se ne završava njegova uloga u alhemiskim procesima. U čitavom nizu postupaka Hermes je nezamenjiva komponenta na putu do velikog dela. Bilo da je njegova uloga praktična, bilo samo simbolička.
U mitologiji se prepliću grčki i rimski uticaji. Kod grka je to više božanstvo širokog spektra delatnosti, veoma inovativan i preduzimljiv, dok kod rimljana više teži ka praktičnom iskorišćenju intelekta i trgovini.
Pomagao je običnim ljudima, trgovcima, putnicima i sportistima, pa čak i lopovima i varalicama ali samo kad su svoje poslove obavljali lukavstvom. Kako je planeta intelekta lenje i glupe je prezirao i uskraćivao im pomoć.
Merkur je osnovna planeta zadužena u natalnom horoskopu za procenu intelektualnih osobina natusa. Način na koji osoba razmišlja, logika i analitika, sklonost ka nauci, umetnosti, način govora, pisanja, pamćenja, učenja, gestikulacije, sve ovo Merkur pokazuje u planetarnim slikama odnosa sa drugim planetama. Kroz njega natus sagledava, čuje i razume-shvata. Zavisno od položaja u horoskopu, polja ili znaka svakome od nas, neke obične svakodnevne, ili neke neobične filozofske, misli su bliske ili daleke. Simboli, događaji, potrbe, ambijenti, šale, različite su od osobe do osobe upravo onoliko koliko merkur pravi kombinacija u jednoj natalnoj karti. Razgovor, sa nekim tečan i lak, sa nekim težak, mučan ili nemoguć delo je Merkurovih uzajamnih odnosa dve natalne karte. Osoba shvata najlakše teme i stvari adekvatne simbolici znaka i polja u kome se Merkur nalazi. Svakako da će u Strelcu i Ribama, znacima kojima vlada Jupiter, osoba prepoznavati moralne, filozofske i religiozne misli, sklone simbolici planete vladara, u Ovnu ili Škorpiji, misli vezane za akciju, nasilje smrt, a sve ovo zbog Marsovog uticaja, u Biku i Vagi, materjalne i estetske vrednosti zbog prirode Venere. Jarac i Vodolija znaci Saturnovog uticaja doneće mu čvrste stavove, jaku logiku, uzdržanost i ozbiljan duh, kao i materijalističke sklonosti. Znak Raka mu daje okrenutost sebi, domu i porodici, maštu, poeziju, epove, predanja, dok egocentrični Lav zahteva teatralnost, poltiku, sebehvalu, nametanje svog mišljena glumu, ali i organizaciju i sklonost ka praktičnim poslovima.
Posebno je bitan u horoskopima astrologa, naravno, kao planeta intelekta najdirektnije vlada i ovom duhovnom disciplinom. U poslednje vreme pojedine "škole" astrologije potenciraju Urana kao planetu astrologa, što je naravno smešno i pokazuje njihovo elementarno nepoznavanje materije kojom se bave, jer bi onda astrologija trebalo da postoji nekih trista godina koliko je čovečanstvo upoznato sa Uranom. Za astrologa su presudni merkurov položaj kao i odnosi sa Jupiterom i Saturnom bez kojih nema mogućnosti shvatanja duhovnih disciplina.
Poseban fenomen koji odlikuje Merkura je njegova retrogradnost, odnosno hod unazad, koji imaju sve planete, ali je ovde veoma važan zbog posebnog načina formiranja intelekta.
Retrogradnost Merkura čini vrlo nepraktičnom planetom, koja osobi u čijem je horoskopu ovako postavljena uvek pravi peripetije prilikom kontakta sa okolinom. Ne snalaženje u svakodnevnici, gubici papira, problemi sa dogovorima, gubitak ključeva, knjiga i slično jesu prepreka u nekim stvarima. Ono što je bitno, ovakav položaj daje mogućnost drugačijeg sagledavanja činjenica, mogućnost tumačenja skrivenih simbola i naglašenu potrebu za introspekciom, koja osobu uvek vodi na put duhovnog razvoja i omogućava percepciju malo drugačijeg sveta od svakodnevnice.
U praktičnoj, svakodnevnoj primeni, ovu planetu, osim kao predstavu nečijeg intelekta, tumačimo vezano za kraće puteve, automobile, decu, braću, sestre, rođake, bliske prijatelje, poštanske pošiljke, dnevne i nedeljne novine, biblioteke, osnovne škole, telefon, vesti, manje količine novca i slično. U ljudskom životu vlada periodom od pete do četrnaeste godine života.
Bezgranična i sveopšta simbolika astrologije u zavisnosti od aspekata koje pravi sa drugim telima, dodaće Merkuru brojne druge osobine omogućavajući mu nepregledan uticaj na ljudski um i intelekt, upravljajući njime i vodeći ga putevima nebeskog logosa.




Нема коментара:

Постави коментар