понедељак, 22. август 2011.

Derivatne kuće-polja

Glavni i sporedni glumci
(tekst objavljen u Astrologusu)

Koprena, maja kako bi rekle Vede, ili iluzija, strana mada već odomaćena reč u ovim našim maternjim jezicima, jeste najveća prevara besmrtnoj duši, smrtan i uvek kratkotrajan život. Jedan, drugi, treći, i svi po redu. A život, kakv god bio, lep ili težak tera natus na stalne promene, prilagođavanja, nekad i nagle preokrete, sudbinske obrte i sve ono što remeti ustaljeni tok.

Koliko se tu natus pita, odnosno koliko mi sami posedujemo sve one planete i aspekte ispisane šarenim linijama u našoj natalnoj karti. Vrlo malo, rekao bih, možda više one poseduju nas. Podela uloga u životnoj drami često od natusa čini sporednog glumca, češće nego glavnog.



Sam horoskop nas uči o tome koliki je tu naš deo. Ascedent, fizičko telo, i postojeća inkarnacija  jesu polazna tačka našeg životnog teatra. Sve ostalo, svih dvanaest polja i znakova jesu scenografija i pozornica, planete glumci, a aspekti ništa drugo do scenario koji to sve povezuje. Vladar ascedenta samim tim postaje glavni glumac svačije životne tragikomedije.
Da približim stvar, radi se o derivatnim kućama, jer kad pogledamo natalnu kartu, prvo polje je sam natus, drugo ono što je njegovo, a već od trećeg se život deli sa braćom i sestrama, rodbinom, komšilukom i svim onim ljudima koje susrećemo u našoj okolini, i sa kojima delimo naš život. Tu počinje zaplet jer planete koje deluju unutar ličnosti, počinju i intezivno da grade iluziju života u kome svako u svom ličnom matrixu sreće svoj horoskop predstavljen kroz razne ljude i događaje.
Horoskopski točak, u ovom slučaju predstaviće zatvoreni krug života iz koga se ne može, a često ni sa kojim se ne može, što je nekad još teže.
I simbolički gledano, kad bi preveli onu narodnu: iz svoje kože(saturna) se ne može, bilo bi iz svog horoskopa, opet saturna, se ne može. Nigde, ni u drugi život, ni u drugi prostor, ni u drugo vreme. Vreme, opet saturn, nenadoknadivi je resurs, koji upravlja nama, a što nas već i sam prirodni horoskop uči, kroz četiri vremenske kapije koje smenjuju godišnja doba, u neprekidnom ritmu smenjivanja životnih ciklusa.
Četiri tačke analogne godišnjim dobima, jesu četiri ugla horoskopa, temelji ličnosti koji otkrivaju snagu horoskopa, snagu ličnosti i snagu događaja koji se tu imaju desiti.
Najistaknutiji događaji u životu natusa, glavne uloge jesu dodeljene upravo uglovima. Sve ono što se dešava van uglova, dešava se van ozbiljnog uticaja natusa ili se događaji i ne odnose na natus.
Mnogi od nas kad vide dobar aspekt u natalu, podržan jakim tranzitom očekuju veliku ili bar kvalitetnu promenu, no često rezultat izostaje i onda je astrologija na muci, tačnije poverenje u astrologiju je uzdrmano. Tada se treba okrenuti svojoj okolini, jer astrologija je bezgrešna, grešimo samo mi u svojim nadama i željama, i pažljivo treba proceniti na koga se aspekt odnosio. Uvek će se raditi o nekome iz okruženja kome će se događaji desiti upravo kroz navedenu simboliku.
Pravilna podela uloga jeste izvedena iz derivatnih kuća, i glavnu ulogu će igrati vladari kuća,a sporedne planete u kućama. Po ovoj podeli ascedent i njegov vladar-dispozitor jesu sam natus, i najvažniji događaji po njega, četvrto polje, sledeći ugao, jeste temelj natusa, ali se simbolika širi i na pretke, i ne samo pretke već celu genetsku liniju, odnosno i potomstvo. Često sam video u praksi horoskope sa jakim petim poljem ali slabim četvrtim i to su uvek bile osobe bez dece. Sledeći ugao, jeste sedmo polje, i tu je natus prisutan u smislu potrebe, jer je ovo polje najdublja podsvesna potreba svakog pojedinca koja se ispoljava kroz odabir partnera. Nekad je ovo polje jači pokazatelj podsvesnih i nesvesnih impulsa nego dvanaesto. Sama postavka saturnove egzaltacije u prirodnom horoskopu u znak vage, jeste znak karmičke presude, a karma se uvek izvršava kroz nesvesne i podsvesne aspekte.
Sledeći ugao je deseto polje najmanje je ličan, najpre se u njemu ogleda veza između natusa i društva čiji je član, odnosno uzročnog odnosa, opet iskazanog kroz saturna, gospodara vremena i prostora, odnosno materije čiji smo neraskidivi deo.  Četiri polja koja prate uglove, jesu sledujuća polja, drugo, peto, osmo i jedanaesto. Ovde se razvijaju odnosi, vrši se primopredaja energija i na čudan način se ukrštaju život i smrt u materjalnom svetu. Potom dolaze padajuća polja, treće, šesto, deveto i dvanaesto. Čak dva polja  iz ove grupe su promisori, odnosno rušioci života, mesta i događaji a nekad i ljudi, i to često, jesu predstavljeni ovom simbolikom. Postaje prenaseljeno u horoskopu, i otežano za snalaženje, puštajući sve ove uloge u naš životni teatar.
Kako ih sve prepoznati i rasporediti i na koji način biti sam svoj režiser, logično je pitanje.
Ako gledamo na horoskop kao okvir života van koga se ne može, neophodno je prepoznati sva ova dešavanja i upoznati sve karaktere koji će se tu pojaviti. prosto treba pratiti zadatu simboliku planeta. Osoba sa recimo marsom u trećem polju imaće brata ili sestru u toj simbolici, i svi ljudi koji se pojave u komšiluku ili neposrednom okruženju biće pod tim uplivom. Kad neko ispadne, svaki sledeći koji se pojavi neće doći u simbolici sunca ili venere već upravo marsa. Jednostavno, svako polje je obeleženo određenim planetarnim uplivom i mogu se smenjivati imena i kostimi ali se planeta koja vlada uvek ispolji. Jednako je i sa recimo dvanaestim poljem, ako tiu mars i saturn zasednu, sve jedno je kako će se zvati i izgledati osobe koje se nađu natusu iza leđa, sve će dolaziti u toj simbolici. Takođe slabo sedmo polje će donositi loše partnere, loše dogovore, teške situacije u javnosti, bilo to u dvadesetoj ili pedesetoj godini, promenio natus  jednog, dva ili pet partnera.
Da bi se definisala, dodatno, pitanja određenih polja i simbolički prepoznale osobe kojima ta polja vladaju, moguća je mala režija sopstvenog ili klijentovog horoskopa, tako da se ascedent pomeri na planetu koja nas interesuje. Na primer, ako vas interesuje brat ili prijatelj, pomerite ascedent sopstvenog horoskopa na planetu u trećem polju, ako je ima, ili vladara trećeg polja. Od derivatnih kuća, prelazimo na derivatni horoskop, koji svakako nije isti kao natal pomenute osobe, ali će opisati najveći deo onoga što vas zanima. Za trenutak od sporednog glumca, načinite glavnog i dobijete objašnjenje njegove uloge. Ako želite iz nečijeg horoskopa da vidite roditelje, pomerite ascedent na mesec za majku, a na sunce za oca. Nečiji ljubavni život i partnere otkriće pomeranje ascedenta na vrh petog polja, planetu u petom polju ili vladara petog polja, a nekad i na sva tri pokazatelja ili više.
Roditelji vašeg prijatelja, grešite ako mislite da se ne vide iz vašeg horoskopa jer je dovoljno prebaciti ascedent na vrh drugog polja, koje u derivatnim kućama označava čevrto od jedanaestog, odnosno četvrto od vašeg poznanika.
Režirajte sami držeći se beskrajne simbolike planeta i polja i "opipajte" kako je satkan vaš, ali ne samo vaš, već svaki horoskop, kakvim je nitima sve to povezano u jedan veliki okvir života i kako se sa svakim živim stvorom u univerzumu može uspostaviti veza. Delite uloge, glavne i sporedne, pomerajte ascedent i proučavajte kako reagzju planete, kako opisuju i povezuju ljude i događaje. Savršen astrolog, kada bi postojao, mogao bi iz jednog horoskopa, bilo svog bilo tuđeg da svakome odgovori na sva moguća pitanja. ne verujete, proverite, što bi rekao dupor, krenite da režirate od sopstvenog horoskopa.






2 коментара:

  1. Jes'da je Mirkjurio retro,te pretpostavljam da necu naici na ehhho(vec mi dosadilo da se pravdam da nisam ni u kakvom agregatnom sTANIJU,jes' da mi mesec u osmoj),ali bih Vas molEla da mi poboljse objasnite kako do sada nije umro moj tovarisch Joooso Tikvicki iz Sombotkaro a rodjen je batjo 01.01.1919 u SuboticU kako rece izmedj 3 i 5 uuujutro.VolE Vas Antihrist rodjn 21.05.1964-rrrte u 22 end 45 u Zrenjanin bre.Cikam za odgovor,a u astro plitjaci bre sUm.Eeeh sta me strefljavalo(a i ako je po IM I MC vaJda sam tako i zasluuuzila),sve mi na ovaj Beli svet smesno.Ma sam edna muka imam na since i sestrite inaaace sve mi ravno ki Srem(a i ostaaali delovi).Bidni te mi ZDRAVO I VESELO i briga me vise za sve sem za najmiiilije .Nikada ALI NIKADA mi nece biti jasno kako neko pozivi duboku staro's a zacrnEo pola zemaljske kugle a jos mu i aspekti malefika losi?CrkoH od nerviraaanje.Pusica-CHarles Darwin i ostaaali sos merkjury trigon uran.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Horoskopi nisu i ne mogu predstavljati zamenu za stručnu pomoć lekara ili psihologa. U slučaju da se astrologu obraćate zbog zdravstvenih ili psiholoških problema, bez obzira na astrološke analize i predikcije, obavezno se obratite svom lekaru ili psihologu.

      Избриши