субота, 5. март 2011.

Mitske bitke boga rata

Mars, ili višestruka priča o 300

Kroz celu ljudsku istoriju, mitove i legende provlači se jedinstvena tema borbe dobra i zla, i borbe slabih i ugnjetenih za slobodu. Počevši od mitoloških borbi ljudi i titana, preko Davida i Golijata, pa do svih oslobodilačkih ratova kroz istoriju, uvek se manji i slabiji suprotstavlja jačem i na ovaj ili onaj način pobeđuje. Koja planeta daje ovakvu borbenost, bez obzira na situaciju ili ishod. Ista ona planeta koja daje snagu i energiju, naravno uvek borbeni Mars.
Pre izvesnog vremena prikazan je film 300. Film o mitskoj borbi kralja Sparte i njegovih 300 vojnika protiv hiljadu puta jačeg neprijatelja. 
Rat, i sve ono što ide uz njega u astrološkoj simbolici pretstavlja se jednom planetom.

To je Mars, drevni bog rata, u grčkoj mitologiji poznat i kao Ares. Astronomiji je znan i kao „krvava planeta“. Naravno i svako drugo nasilje, kao i oružja u astrosimbolici predstavljeni su Marsom. Svojstvo ove planete je da ogromnu energiju usmeruje uglavnom u destrukciju, kod kriminalaca je obavezno u lošem aspektu sa Merkurom, što ukazuje na smisleno donošenje loših odluka. Kod vojnika je uglavnom u dobrom aspektu, i ukazuje na potrebu fokusiranja energije u pravcu rata.
U dva znaka Mars je svoj na svome, naravno u znaku Ovna, i ništa manje bitno u znaku Škorpiona. Odvajaju ih osobine, i način delovanja srazmerno koji od ova dva znaka vrši uticaj na natus, odnosno događaj.
Sam Mars predstavlja mladog , mišićavog muškarcam sportistu punog energije, spremnog na akciju brzinu i forsiranje snage. Mars je zainteresovan za Veneru, i zajedno čine spiralu života.
Rat je njegova primarna delatnost, i osim u pobedi Mars traži smisao i u žrtvovanju, naravno u borbi, što i čini njegov smisao, borba borbe radi, pa tek onda pitanje pobede i poraza. Ova osobina je više vezana za škorpionski Mars.
Da se vratim na početak teksta, Sparta je bila prava ratnička država oličenje Marsa. Dečaci su od malena obučavani vojnim veštinama i pripremani za rat, učeni surovosti i ubijanju. Kada je Persija krenula u pokoravanje Grčke, jedina sila koja je bila spremna odmah da dejstvuje bila je spartanska vojska. Tri stotine odabranih vojnika na čelu sa jednim od dva spartanska kralja, Leonidom, uz koje je bilo još par hiljada vojnika ostalih slobodnih gradova. Sve u svemu oko 6000 vojnika. Iako je ova bitka bila pre više od dva milenijuma, legenda je preživela. Za astrologa je lociranje datuma ove mitske borbe posebno težak zadatak zbog brojnih izmena kalendara, međutim, kako se istorija ponavlja još je jedna slična bitka odigrana relativno skoro, 1916 godine na badnji dan i Božić, Mojkovačka bitka.
Šta ove dve bitke imaju zajedničko? Obe su se desile u Evropi, u obe je mala grupa boraca pružila herojski, skoro neverovatan, otpor daleko većem neprijatelju, i u obe bitke nije se računalo na pobedu već na Marsu svojstveno samožrtvovanje, sa nanošenjem što većih gubitaka neprijatelju, odnosno borbu do samouništenja. U obe bitke su se susreli sa jedne strane rođeni vojnici Marsovog tipa, sa druge ogromne organizovane armije. Sparta i Crna Gora su države nastale na stalnim borbama, ratovima i sukobima. Zajedničko je i to što su deca od rane mladosti učeni da je rat potpuno normalna stvar u kojoj je više nego poželjno učestvovati po cenu sopstvenog života. Posebno je bilo cenjeno žrtvovanje, a preziran kukavičluk.
Sve su ovo osobine Marsa, te je posebno bitan njegov položaj pri ovakvim događajima. U vreme Mojkovaćke bitke Mars je bio na 30. stepenu(29°37') znaka Lava, koji inače  simbolizuje Crnu Goru. Sam stepen, završni predstavlja problematičnu poziciju i za benefične planete, a posebno loše deluje na planete malefike kao što je Mars. Ova planetarna slika govori o žrtvovanju do kraja i prestanku postojanja Crnogorske vojske. Intersantno je napomenuti da su i Leonida i Serdar Janko Vukotić komandovali sa oko 6000 vojnika. Takođe je bitno reći da je nakon malo više od godinu dana posle Mojkovačke bitke probijen Solunski front i poražena Austriska i Nemačka vojska. Godinu dana nakon Termopila, u bici kod Plateje grčka vojska je konačno porazila Persijance i naterala ih na povlačenje.
Sve ove događaje u svim mogućim vremenskim rasponima povezuje simbolika jedne planete, planete boga rata Marsa.
Kako na kolektivnom nivou tako i na ličnom Marsova afirmacija je destruktivna energija, koja se može iskoristiti, a od aspekata zavisi kakav će biti ishod. Ovo je praktična planeta koja daje akciju i kojoj treba neka od svesnih planeta da daje zadatke. Ukoliko ovakvih aspekata nema, i ukoliko pravi aspekte sa nesvesnim planetama događaji će ići na nivou slučaja, a rezultat će zavisiti od prirode aspekta. Svakako da osim destrukcije daje i veliku energiju te se nalazi na veoma jakim pozicijama kod svih ličnosti koje afirmaciju traže van običnog života. Daje strasne i euforične ličnosti pune energije koji u akciji provode ceo život. Daje karakter sportiste i fer pleja u dobrim aspektima, a u lošim energiju koja ide u suprotnom pravcu od ustaljenih društvenih normi.
Svaka životna situacija u kojoj dolazi do konflikta, ubeđivanja, pa i odbrane svog stava na primer, produkt je delovanja Marsa unutar ličnog horoskopa. Osim na planu psihe i emocija koje podiže na kvadrat Mars predstavlja i sve oštre i opasne predmete, fizičke povrede, i požare, vatru, eksplozije, brzinu ....  Znak i polje u kome je mars opisuju i ranu, povredu, ožiljak ili u najboljem slučaju specifičan beleg.
Još jednu funkciju ima Mars, kao planeta akcije on je najdirektnije vezan za usud i u tom ciklusu ima jednu metafizičku osobinu da tamo gde je on bio u narednom životu poziciju zauzima Saturn. Ovo je odnos uzroka i posledice, akcije i reakcije.
Marsovu energiju, kao energiju akcije i destrukcije treba kontrolisati i služiti se aspektima svesnih planeta, naročito trba biti uzdržan od naglih akcija i nepromišljenih dela. 

Нема коментара:

Постави коментар