среда, 27. март 2013.

ASTROLOGIJA DANAS Astrološke zablude i besmislice

 

Relativizacija znanja, ideja i suštine, posebno u astrologiji počela je takozvanom modernizacijom. Sama modernizacija je počela kada se astrologija spustila na nivo mediokriteta čiji intelektualni kapaciteti nisu mogli da shvate savršen sistem primarnih vladarstava principima, već su podsegli za inoviranjem astrološkog znanja i strukture koja se završila parodijom znanja, ali i uzdizanjem ega bezličnih i nebitnih individua koje su umislile da su astrolozi.

Mera tako ustrojene astrologije je postala lična odluka takvog nadri astrologa šta koja planeta predstavlja i na koji način se odvijaju astrološki procesi, naravno sve naopako u odnosu na ono što astrologija jeste. To ću obrazložiti u daljem tekstu kroz nekoliko primera.


Divizija poljaSama teorija o poljima-kućama u astrologiji je daleko komplikovanija od onoga što se danas predstavlja. Dvanest kuća je samo jedan od modela podela neba, koji nastaju iz osnovne podele na četiri kvadranta adekvatna koja nastaje prolaskom Sunca kroz četiri kardinalne tačke.
Model od dvanest polja najadekvatniji je podeli na dvanest zodijački znakova koji su bitno različiti sazvežđima, a što sam primetio da pojedini „astrolozi“ ne umeju da razlikuju.
Iz odnosa znakova nastaju ne samo polja već i aspekti, odnosno način na koji planete, spram gledanja zasnovanog na matematičkim principima, dolaze u odnos.
Iz divizije polja i odnosa po znakovima u današnjoj astrologiji je izvedeno više besmislica.

Prva je pogrešna interpretacija vladarstva nekih od polja, što iz razloga remećenja haldejskog poretka vladavine planeta ubacivanjem novih planeta koje su svakako deo astronomije, ali ne i astrologije, kao i mongoloidnog poistovećivanja planeta, polja i znakova u tzv. serije. Pritom je otpalo svo znanje o strukturi Zodijaka, radovanju planeta i slično.
Na taj način je polje koje se oduvek vezuje za bolest postalo polje posla, a polje koje je oduvek nosilac simbolike smrti i gubitaka postalo je polje sexa. Radi se 6. i 8. polju koja su reprezent modernog besmisla u astrologiji, koji je toliko prost, da samim prevođenjem naziva se vidi i primarna simbolika polja. „Mala fortuna“ na latinskom ili loša sreća je naziv šestog polja, a koji automatski objašnjava da to polje nema ništa sa natusom, iz prostog razloga što debilitacija ovog polja potiče iz toga što se ne vidi sa Ascedentom jer se nalazi pod uglom od 150° odnosno „inkonjunkcijom“  koja nije aspekt kao što ni konjunkcija nije aspekt. Isti je slučaj i sa osmim poljem, Porta superma koje reprezentuje smrt i stradanje, teske bolesti, dobitke od smrti i stradanja, operacije i rane, strah, sudbinu, testament i slično, a kome su u besmslenoj modernizaciji dodelili ulogu polja sexa. Mada kad se zna ko su bili „reformatori“ astrologije, svi do jednog klijenti raznih duševnih bolnica i sanatorijuma jasno je da su oni menjali simbolizme spram svojih bolesti.

Druga besmislica su takozvane „serije“, odnosno povezivanje prvog znaka, Ovna, njegovog vladara Marsa i prvog polja u jedan seriski niz. Sa ovim serijama u gluposti se mogu takmičiti sam španske, turske i indiske seije koje zaglupljuju već zaglupljen narod preko tv-a.
Ovakvo uprošćavanje astrologije ima za cilj mediokritizaciju svih onih koji u astrologijú ulaze i čvrsto utemeljenje neznanja za svaku novu generaciju koja bi se bavila „Velikom Veštinom“.

Mundana astrologija

U ovoj grani astrologije vidi se vrlo jasno svo neznanje moderne astroške „misli“, kao i sva bolest duha i intelekta koja se u astrologiju sjatila zadnjih godina.
kako mundana astrologija ima jasna pravila i šest osnovnih modela računanja neophodnih karti, bez mogućnosti ma kakvpg „ličnog“ pristupa, mogu sw jasno definisati razlike ali i koreni problema naopakog tumačenja mundanih pitanja.
Jedan od najreferentnijih autora mundane astrologije Abu Ma’shar, je definisao šest hijerarhiski povezanih modela karata koji određuju mundane događaje;
1.         „Aries ingress“ ulazak Sunca u Ovna koji prethodi velikoj konjunkciji u istom znaku
2.        „Aries ingress“ ulazak Sunca u Ovna koji prethodi velikoj konjunkciji u novom triplicitetu
3.        „Aries ingress“ ulazak Sunca u Ovna koji prethodi konjunkciji Marsa i Saturna u znaku Raka
4.        „Aries ingress“ ulazak Sunca u Ovna koji prethodi velikoj konjunkciji u bilo kom znaku
5.        Tri tipa karata koje se dešavaju svaka tri meseca, ulazak Sunca u kardinalne znake i karta i mlad ili pun mesec koji prethodi ulasku
6.        Tri tipa mesečnih karata, ulazak Sunca u novi znak i mlad ili pun mesec koji prethodi tom ulasku
Ove karte služe za sve moguće događaje, od ratova, raspada država, krunisanja kraljeva, proglašenja predsednika, promena sistema, referenduma o nezavisnosti, i svih sličnih, političkih i globalnih dešavanja.
Osim ovih karata, ali nikako samostalno i bez njih analiziraju se karte događaja; kad su u pitanju države, karte proglađenja ustava ili proglašenja vlada-ukoliko je parlamentarna demokratija, ili karta polaganja zakletve predsednika kao što je Rusija ili USA; karta ustoličenja Pape na primer ili karta stupanja na presto kralja.
Samim tim što se ove karte događaja tumače u skladu sa prethodnih šest nezaobilaznih karata ukazuje se jasno da u mundanoj astrologiji, tačnije astrologiji uopšte ne postoji ništa što se može nazvati natalna karta države, ili genetska karta nekog naroda. Sve ovakve i slične konstrukcije su plod ili potpunog nepoznavanja astrologije ili plod poremećenog uma autora. Ideja da se neka država ili narod opiše izmišljenom natalnom kartom je rezultat stava da se nekome jednostavno sviđa da stvar tako izgleda. Ali u realnom životu kad bi se tako ponašali „mislioci“ istog tipa najpre bi dospeli u zatvor ili ludnicu.  I to iz vrlo prostog razloga što kad bi taj stav primenili u medicini, pa recimo neko ima bolesnu jetru, ali se „misliocu“ na osnovu ličnog stava sviđa da je leči tako što amputira nogu, ili neko ko razmišlja po sistemu šta se njemu čini ispravno je, sam napiše svoj zakon o bezbednosti saobraćaja i počne da vozi po njemu, brzo bi se našli u sukobu sa realnim zakonom koji bi ih smestio na pravu meru. Nažalost uz sve svoje mogućnosti, astrologija nema formalni mehanizam od mislioca raznih tipova, ili lenjih ili tupavih koji nisu u stanju ili ne žele da nauče egzaktno znanje, pa tako astrologiju zagađuju torijama nastalim po sistemu „šta se malom Perici učinilo“, ili „što je babi milo to joj se i snilo“. Skoro sam video još jedno naopako dodeljivanje natala Srbiji, gde su jedine reference bile lično sviđanje određenih stvari autoru, potkrepljeno naričućim pesmama, idejama propalog idealizma i nezaobilaznom potrebom da se udovolji bolesnom egu i ostavi lični trag u nečemu. Pre par godina je drugi nadri mislioc uz sve ove osobine i još nepoznavanje istorije koja se uči u osnovnoj školi proglasio genetski horoskop Srbije. Da nije žalosno bilo bi smešno, ali je u jednom jasno, svo ovo ponašanje i bolesnu potrebu da se svet prilagodi naopakom egu kojim takvi tipovi žele da se istaknu, odavno je opisao Skot Pek u svojoj maestralnoj knjizi „Ljudi Laži“. Ko je čitao biće mu jasno, ko nije obavezno treba da pročita.


 

4 коментара:

 1. Анониман28. март 2013. 00:26

  Srbija je Rak

  http://sanjaperic.com/2013/03/23/sta-je-srbija-u-horoskopu-moja-verzija-te-price/

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Da ovakva određivanja vladarstava kako su dodeljivana u navedenom tekstu nisu slika žalosnog stanja i velikog neznanja u astrologiji, bilo bi smešno. Ne može neka država imati ni svoj natalni ili genetski horoskop na osnovu datuma proglašenja, a kamo li na osnovu subjektivnog suda autora. To bi bilo isto kao kad bi neki priučenik pravnik na osnovu svog ličnog prosuđivanja napisao Porodični zakonik, ili Zakon o parničnom postupku. U tako formalnoj stvari kao što je pravo sumanuti autor bi završio ili u zatvoru ili u ludnici. Astrologija nema formalne mehanizme odbrane od sumanutih tipova i zato su moguće svakakve verzije, a nijedna utemeljena na znanju već na ličnim fikcijama, ili slabašnim dometima nekapacitetnih intelekata željnih samopromocije. Jedini rezultat čitanja navedenog teksta je siguran gubitak par minuta na gomilu gluposti skrpljenih da liče na nešto smisleno.

   Избриши
 2. Do pre par godina sva priča o mundanoj astrologiji Srbije vrtela se oko genetskog horoskopa. Moje pitanje je da li može da počen genetski horoskop nekog naroda od krunisanja prvog vladara, iako taj narod postoji duže vreme, ali nije nezavisan ili nije kraljevina.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Genetski horoskop ne postoji, svako ko tvrdi drugačije ili je glup ili zlonamarena ili oboje. Krunisanje kralja je dobar pokazatelj sudbine dinastije i ništa više. Rabi Abraham čuveni astrolog srednjeg veka je ukazao više puta na ovakve stvari kako se prvo mora utvrditi o kome narodu je reč, kakvih običaja pa tek onda razmatrati sudbinu pojedinih pripadnika tog naroda makar bili i kraljevi. Samim tim ovakav pristup astrologiji je jednako sumanut kao i pristup da neko dodeli narodu ili državi znak i podznak samo zato što njemu ta država i narod liče na takvu astrološku kombinaciju.

   Избриши