субота, 7. јул 2012.

MUNDANA ASTROLOGIJA-VENERA


VENERA KAO MUNDANA PLANETA 
Tekst objavljen u Astrologusu

Venera se uglavnom, vezuje za emotivni i bračni status, način ulaska u veze i razne sitne dobrobiti koje čini u natalnom horoskopu. 
S’druge strane vrlo malo se razmatraju njeni aspekti na širem planu, globalne, svetske ili mundane astrologije. Veoma bitne uloge ona tu igra, upravljajući ekonomijom i politikom, pa i diplomatijom kao derivatom politike. 

Sva druga dejstva su minorna i svode se na svakodnevnu simboliku ove planete.
Ekonomski gledano, dobra postavka daje stabilnu i sigurnu ekonomiju, povoljnosti za poljoprivredu i lagodan život populaciji. Politički gledano daje mogućnost da se politika podredi ekonomiji i da se zarad profita žrtvuju određeni principi.
U momentu dok pišem ovaj tekst, Venera je već u senci, i poprilično usporava, jer je čeka retrogradni ciklus od 15. maja.
Svojim ulaskom u senku, obeležila je i prethodne izbore, ali i ceo politički produkt koji će se nadovezati na taj čim. Inače Venera vlada i izbornim ciklusima na svim nivoima, kao i dogovorima oko formiranja vlada, inaguracijama i slično.
Da ne ulazim previše u politiku, ali drugi krug izbora sa retrogradnom Venerom i eklipsom dan nakon izbora po pravilu nije dobar znak. Eklipsa sama po sebi je znak promene i potrebe za promenom, ali kako je planeta koja direktno upravlja političkim izborom u retrogradnom kretanju promena neće biti valjano izvedena niti adekvatna te će kroz vreme izazvati više problema nego rešenja.
Vreme u kome Venera bude retrogradna je vreme kad će se praviti vlada. Kako je u dvojnom znaku Blizanaca, pa još u kretanju koje oštećuje planetu stvar će se svesti na najbizarniju trgovinu političkom voljom onog dela naroda koji je strankama dao svoj legitimitet izlaskom na izbore.
Venerina retrogradnost je već na jednim izborima odradila svoje. Nikola Sarkozi je glatko izgubio od socijaliste Olana koji inače ima Veneru u domicilu u znaku Vage samim tim više političku nego ekonomsku veneru, onu koja lakše dobija izbore nego što je spremna da puni kasu.
Oko kase će se motati Francuski problemi, jer iako je Olan izabran kao odgovor na krizu, njegov natal podržava pre kontinuirane finansiske probleme nego istrajnost u rešavanju istih-barem kad je država u pitanju.
Inače Sarkozijeva natalna Venera je u Strelcu, a na dan izbora je tranzitna bila u opoziciji sa njom. Opozicija je aspekt koji je izveden iz faze punog Meseca, stari astrolozi su ga zvali „aspektom savršene mržnje“ i nikad ne donosi dobro na duge staze što se i vidi iz Sarkozijevog primera.
Ruska politika je uvek bila čudna, na dnevnom nivou nerazumljiva, ali sa nekim višim načinom shvatanja vremna od običnog. Putinova inaguracija 7. maja u podne po Moskovskom vremenu je sve drugo, samo ne loše odabran trenutak iako na to liči zbog Venerinog kretanja. Deseto polje je u Biku, markirano konjuknkcijom Sunca i Jupitera, takozvanim kraljevskim aspektom, mada bi u Ruskim uslovima mogao da se zove Carski. Postavka Venere je takođe u desetom polju, ali u znaku koji joj ne daje previše snage, međutim to i nije toliko bitno jer kartom dominira pomenuta konjunkcija.
Retrogradni venerin hod nije opasan kao Marsov i razoran kao Saturnov, ali je nezgodan jer Venera u osnovi ne poznaje istinu i uvek stvara plodno tle za naknadne probleme i za događaje koje će kasnije aktivirati malefici.

Нема коментара:

Постави коментар