среда, 19. фебруар 2014.

ASTROLOGIJA, LJUBAV, SEX I OSTALO




Vrsta odnosa







Odnosi među ljudima, definisani su osnovnom podelom na dva pola, i potrebom da se ti polovi spoje u celinu. Veliki deo te potrebe za celinom opisan je rečju ljubav, koja je kao pojava predmet svih mogućih proučavanja, od psiholoških, endokrinoloških, pa do molekularnih i biohemiskih.

Svako od ovih istraživanja je zadovoljilo neke svoje parametre, objasnilo određene mehanizme, ali nije definisalo stvar u celosti.

Možda bi poezija i umetnost generalno bila najpodesnija da opiše šta je to ljubav. Za početak bi tu bili stihovi Džonija Štulića:“ ili je nemir,ili je strast/ima tog ovdje i suviše“

Isuviše osećanja, pojačana tenzija, napetost i želja osnovni su pokazatelji da se nešto dešava, a vezano je za potrebu ka drugoj osobi.


Polovi planeta i znakova

Astrologija je, kao i sve u prirodi, sazdana od dva suprotna pola koji se međusobno privlače. Jeste da je danas moderno da se privlače i isti polovi, ali to je posledica degeneracije ili „kvara“ sistema.
Osnov astrološke podele na dva pola jesu svetla-luminari, Sunce i Mesec, koji reprezentuju muškarca i ženu, i koji su jedinstvane mehanizam spojen brojnim aspektima i pravilima, počevši od mesečevih mena, pa do egzaltacija ova dva tela.
Sunce reprezentuje uško, i egzaltira se u znaku Ovna, prvom i muškom znaku Zodijaka, dok Mesec reprezentuje žensko i egzaltira se u drugom i ženskom znaku Bika.
Odatle kreće podela na aktivne-muške i pasivne-ženske znake, na način da su vatreeni i vazdušni muški, dok su zemljani i vodeni ženski.




Na taj način ide podela u kojoj Ovan, Blizanci, Lav, Vaga, Strelac i Vodolija su muški, dok su Bik, Rak, Devica, Škorpija, Jarac i Ribe ženski znaci.
Još jedna podela postoji koja pošinje od znakova Raka i Lava i na osnovu njihovih vladara deli Zodijak na levu-žensku i desnu-mušku stranu. na taj način osim svetala koja su podeljena na muško-Sunce i žensko-Mesec, sve ostale planete imaju i muški i ženski znak vladavine. Takođe podela Zodijaka se dešava i po sektorima, tačnije po dnevnom i noćom sektoru, gde je dnevni muški, a noćni ženski.
Na taj način se planete u dnevnim vladarstvima svrstavaju u muške, a to su Saturn u Vodoliji, Jupiter u Strelcu, Mars u Ovnu, Merkur u Blizancima, dok se planete u noćnim vladarstvima svrstavaju u ženske, a to su Saturn u Jarcu, Jupiter u Ribama, Mars u Škorpiji i Merkur u Devici.
Dosta uloga nose svega pet glumaca, odnosno pet planeta zaduženih za astrološk simboliku. naopakim eksperimentisanjem u astrologiju su privremeno bili umetnuti i Uran, Neptun i Pluton, ali oni nemaju ni svoja vladarstva ni znake dnevne i noćne, niti su opredeljeni kao vladari znakova, jer su astronomske a ne astrološke planete.

Elementi i polovi

Četiri elementa sačinjavaju zodijak. To su vatra i vazduh, muški, i zemlja i voda, ženski elementi. Ova četiri osnovna sastojka astrologije simbolizuju sve ono što pokreće život, a to je dalje prikazano kroz šetiri temperamenta. Psihologija je od astrologije pozajmila ovo znanje, i danas su poznati sledeći temperamenti: kolerik-muški, sangvinik-muški, flegmatik-žnski i melanholik-žnski. Nevezano da li je nosilac temperamenta muško ili žensko u njemu može preovladati i suprotni i isti princip. Temperamenti mogu biti uravnoteženi-sa jednakim ili približnim brojem sva četiri tipa, ili neuravnoteženi, odnosno oni u kojima jedan ili više tipova temperamenata nedostaju i takav natus traži partnera koji ima te nedostajuće temperamente.
Privlačnost na ovom nivou je potpuno neracionalna i sami natusi nisu svesni zašto su u stvari u vezi. U praksi to su veze koje i kad ništa ne ide kako treba, opstaju.

Nemir i strast

Čovek, kao biće i kao biološka kreacija, podložan je promenama, na osnovnom telesnom nivou, hormonima koji odvajaju polove i koji su repreuentovani, ili bolje rečeno simbolizovani dvema opozitnim planetama, Venerom i Marsom, simbolima ženskog i muškog pola.

Naravno, da ove dve planete nisu jedini simboli različitosti polova, ali jesu najprepoznatljiviji.
Ranije pomenuti Sunce i Mesec taođe su simboli podele na dva pola. No, ni jedan drugi par planeta ili planeta za seb ne simbolizuju toliko nemir i strast kao što to simbolizuju ove dve.
Ali, taj nemir i strast mogu biti raznoliki, te zavise od aspekata koje ostvaruju Mars i Venera.
Prenstvano u samom natalu je bitno da su ove planete u harmoničnim odosima, odnosno da se nalaze u znacima koji imaju harmonične aspekte. Obe planete su čulne i razmatranje njihovog kvaliteta je razmatranje seksualnosti i strasti, bilo natusa, bilo u uporednoj analizu.
Ako se ovde dve planete nađu i istom znaku u natalnoj karti, to ukazuje na vrlo strasnu prirodu i na potrebu za telesnim zadovoljenjima pre svega. U telesnim zadovoljstvima simbolizam Venere se ističe kroz egzaltaciju u znaku Riba i radovanje u petom polju, koje simbolizuje sva zadovoljstva, pa i samu seksualnost.
Ako su Mars i Venera u susednim znacima to nije dobar znak jer se tako postavljene planete ne aspektuju te sam natus nema mnogo želje za emotivnim i seksualnim doživljajima ili ako želje ima nema realizacije. Dok kada se nađu u znacima sekstila-odnosa od 60 stepeni, pobuđuju mnogo doživljaja i situacija u kojima natus dolazi u različite prilike. Sledeći aspekt je 90 stepeni, ili popularno kvadrat, koji pobuđuje jake strasti, komplikovane odnose, burne događaje i netipične potrebe. Naredni aspekt je 120 stepeni, koji u teoriji spada u idealne, no u praksi ukazuje na idealističke težnje i slabu realizaciju odnosa, kao i teško očuvanje veze.
Jednako komplikovan kao i kvadrat je aspekt opozicije koji čine dve navdene planete kada se nađu u znacima preko puta, odnosno pod 180 stepeni. To je aspekt stalne potrebe i male ili kratke ispunjenosti, koji tera natusa da stalno proba iznova i da stlno traži neku svoju idealnu drugu polovinu.
Navedeni komplikovani aspekti, simbolizuju teške odnose i posesivnost i ljubomoru u odnosima, kao i nevernost i potrebu za avanturom.
kako u natalu, tako se aspekti procenjuju i u uporednim kartama. Posebno jaki odnosi su kad se nađu Mars i Venera partnera u istom znaku. Tada u vezi osim jake strasti i izražene seksualnosti postoji i doza fatalizma. Zavisno od znaka u kome se nađu, i snage jedne ili druge planete odvija se i dominancija među partnerima, dramatičan odnos, nalik borbi ne nežnosti. Periodično su moguće i nasilne scene između partnera. Sledeći po snazi je aspekt od 180 stepeni, odnosno kad se Mars jednog i Venera dugog partnera nađu u suprotnim znacima. Tu u prvi plan, osim strasti izbija rivalitet u odnosu, i česti su slučajevi prevare i opravdane ljubomore. Isti, za nijansu slabiji odnos daje aspekt od 90 stepeni.
Za razliku od navedenog, mnogo slabiji, ali i dalje vrlo intezivni aspekti su 60 i 120 stepeni, odnosno sekstil i trigon, koji simbolizuju više saradnju i razumevanje, manje sirovu strast.
Sledeći po snazi su aspekti Marsa i Meseca, koji unose jednu intezivniju crtu u emotivne odnose. U samom natalu simbolizuju posesivnu i eksplozivnu osobu, naročito u istom znaku kad se nađu ili pod aspektom od 90 i 180 stepeni, sklonu ispadima ljubomori i nasilju. Dok uporedno uvek donose potrebu da osoba koja ima marsa dominira nad osobom koja ima Mesec na istom mestu. ta potreba ide i do nasilja te su u ovakvim odnosima uvek mogući šamari, udarci, ili psihološko zlostavljanje omalovažavanjem, uvredam ili kakvom drugom potrebom za dominacijom. U braku to predstavlja dugotrajno nasilje, bilo verbalno, bilo fizičko, koje na neki način odgovara obema stranama i aktivnoj i pasivnoj. takvi odnosi su dugotrajni i uvek je posredi prećutni dogovor zlostavljača i žrtve.
Za razliku od navedenih aspekta odnos sekstila, 60 stepeni i trigona 120 stepeni, je bolji, nema nasilja ali opet ukazuje na izuzeno dominantnu osobu, predstavljenu Marsom i izuzeto pasivnu osobu, predstavljenu Mesecom.
Ukoliko se u ove aspekte umetnu još neke planete, recimo osim Marsa i Saturn, to uvek daje dozu patologije, perverzija, prevara i dodatnih problema povišenog inteziteta.
Dok u samom natalu Saturn sa drugim planetama, a naročito Mesecom i Venerom hladi i komplikuje emotivni sklop ličnosti. Što se seksualnosti tiče, Saturn sa venerom daće sliku hladne i nezainterosovane žene, ponekad i frigidne, a u muškom natalu, Saturn sa Marsom daje nasilnog ili impotentnog muškarca, a ređe ukazuje na osobu okrenutu sopstvenom polu.

Karmičke veze

Posebno jaku povezanost u odnosima simbolizuju Saturnovi aspekti sa Mesecom i Venerom. Ako se radi o sekstilu i trigonu, to je simbol dobre karme i kvaliteta i trajanja odnosa, ali u kome uvek mora biti određene težine. S’druge strane , ako su posredi aspekti ovih planeta u istom znaku ili kvadrati i opzicije to govori o teškim karmičkim odnosima, prekidima i nastavcima veza, neracionalnom postupanju, te dugotrajnoj problematici.
Kada se više planeta kombinuje sa Saturnovim uticajem, dolazi do višeslojne problematike unutar ličnosti ili unutar odnosa. U svakom slučaju Saturn deluje restriktivno i uskraćuje kvalitet i trajnost odnosa.
Karmički aspekti su uvek teški i čak i kada ih simbolzuju dobri aspekti, mogu se dešavati problemi i negativan uticaj iz okoline.

Ljubav

Na kraju, nakon svih ovih teških odnosa pitanje ljubavi je još složenije nego što izgleda. Ljubav je posebna vrsta potrebe zasnovane na nekoliko nivoa funkcionisanja a koja u 99% slučajeva kreće od fizičke-seksualne privlačnosti i potrebe za nekom osobom.
U astrologiji idealne veze su predstavljene uporednim položajem Sunca i Meseca u istom znaku. na taj način sadržana je osnovna astrološka simbolika uklapanja na jednom mestu. Jedno od starih pravila astologije govori o tome da je idealan partner za natusa osoba koja ima Sunce u znaku gde natus ima Mesec.
Takođe, kvalitet veze-braka se mora gledati iz sedmog polja natalnog horoskopa, i uvek će ukazati jeli osoba i koliko u  stanju da prihvata, što je preduslov za ljubav.
no ljubav nije uvek ono što se vidi spolja. tu su sve one trzavice unutar ličnosti ili unutar odnosa koje razni aspekti opsuju. svi navedei aspekti, dobri ali još više oni loši ukazuju na razne vrste potreba i razne vrste odnosa između ljudi.
Ljubav spada u idealističke kategorije, ali i u potrebe, posesivnosti i odnose nadnetanja i nametanja autoriteta.
Jedna je od pokretačkih sila života, ali i pored svih analiza lakše prihvatljiva umetničkoj nego racionalnoj misli.


5 коментара:

  1. Анониман29. мај 2014. 11:30

    Pre svega moram reci da je tekst odlican i da je bas dosta objasnio . :)

    Isto tako imam primer gde je konjukcija Marsa i Saturna dala osobu orijentisanu istom polu. Tu konjukciju sam videla kod jos par ljudi , ali nazalost ne znam nista o njihovim ljubavnim/seksualnim sklonostima.

    Imam samo jedno pitanje za vas i nadam se da nije previse sto ga ovde postavljam :

    1. Da li za Veneru i Mars mozemo da kazemo da su u konjukciji ako su u istom znaku ali nisu u orbisu jedne i druge (ovde je i Mesec)?


    U svakom slucaju , izuzetno poucan tekst :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U istom znaku jeste konjunkcija, posebno ako je neko od svetala uključeno.

      Избриши
  2. A ako se Mars i jednog i drugog natusa nađe u istom znaku? Ili konjukcija SO-SO i VE-VE?

    ОдговориИзбриши
  3. Pozdrav Mihailo...divan tekst...jedno pitanjce, recimo moj mesec je na 22.stepenu Device u mojoj 7 kući a njegovo sunce na 12 stepenu Device, znači separacija 10 stepeni, jer ima uticaju što su u istom znaku? Slična situacija je i sa venerom i marskom, njegova venera na 7 stepenu lava moj mars na 27 stepenu lava ni k.od konjukcije ali opet energije se valjda poklapaju...bilo bi lepo da pišeš i na tu temu...veliki pozdrav za tebe!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Kada planete padaju i isti znak, astrološka simbolika se ispoljava vlo nalik konjunkciji.

    ОдговориИзбриши