уторак, 4. септембар 2012.

JUPITER


PREDSTAVNIK BOŽANSKOG

Deveti znak zodiaka, Strelac sedište je planete Jupiter, ali i sedište galaktičkog centar. Ova pozicija potvrđuje Jupiterovu premoć, i opravdava tradicionalni naziv devetog polja, koje je analogno Strelcu, a na latinskom glasi „DEUS“.
Dakle Bog, iliti manifestacija božanskog u horoskopu, polje intelektualnih mogućnosti i polje saznanja čije uticaje Jupiter prenosi na natalni horoskop. Sam Jupiter predstavlja učitelja, istočnjački gurua, duhovnog učitelja i personalizuje tip osoba zavisno od pozicije u natalnom horoskopu koje se natusu uvek „nađu pri ruci“.


Naime u nekim horoskopima tačno se vidi ko u opasnosti spašava, odnosno Jupiter uvek predstavlja osobu koja može da spasi život.
Legenda koja preko antičke mitologije dolazi do nas jedinstvena je da su Zevs i Jupiter jedno te isto božanstvo. Šta je to kod Zevsa bitno, sukob sa ocem, način vladavine, borba za prevlast sa braćom, podela vlasti kockom ili donošenje zakona. Odgovor je sve po malo, i to često ume da bude osobina Jupitera, ili znaka Strelca koji je jegovo sedište. Velika ekspanzivna planeta zna da bude površna, zabavljena hedonizmom i  sporednim stvarima u životu, a u ne malo slučajeva lenjost je veoma izražena.
Bez obzira na mane Jupiter ipak oličava benefičnost univerzuma, potrebu i mogućnost ljudsku za boljitkom, generalno potraživanja ka životu, za razliku od Saturna koji pokazuje „listu dugovanja“. U praktičnoj astrosimbolici Jupiter će predstavljati advokata, dok će Saturn igrati sudiju. Praktičan život mu je stran, česte su manifestacije suprotne od očekivanih, umesto dobročinstva i intelekta, lenjost i povrsnost. Lenjost nastaje kao posledica hedonističke prirode Jupiterove, sklonowti ka uživanju u životu i nebrige o potoku vremena, površnost se prirodno nastavlja na ovo iz želje da se nadoknadi, na neki način, preskočeno te tako netemeljito računajući na intelekt i osećaj preskaču ser činjenice i umanjuje objektivnost.
U dva znaka je u svom sedištu, znaku Strelca, i naravno znaku Riba, u oba se ističe posebna filozofska i misaona supstanca, naročito začinjena misticizmom u Ribama. U znaku Raka je egzaltiran, i zadatak mu je da olakša odnos Mesc Saturn, povoljnim uticajima na Mesec. Njegov cilj u Raku je da ljudsku vrstu, koja je inače predstavljena simbolikom ovog znaka, podari idealističkom energijom i optimizmom. Mnogi su pozitivni uticaji ove planete, ali kako spada u spoljne planete, tako su njegovi uticaji zavisni od aspekata koje ima sa Merkurom, Mesecom, Venerom i Marsom. Najvažniji aspekt je uvek sa Merkurom, jer su obe planete vezane za intelekt, jedna za praktični svakodnevni druga za viši, filozofski, teološki, etički, moralni.... i naravno za sve pojedinosti koje ovde nalaze svoje mesto i svoj smisao.
Svi njegovi odnosi sa planetama, neovisno od prirode aspekta imaju potrebu i osobinu uvećanja stvari. Kako povećava dobre uticaje i daje uspehe na mentalnom i duhovnom planu, tako utiče i na negativne procese. Aflikacije Jupitera koji je planeta bujanja na aspektima zdravlja mogu se odraziti degenerativnim rastom, bujanjem ćelija, oblicima raka, miomima, polipima i slično.
Na polju matrjalnih stvari sklon je da podari prilične dobitke, međutim sklon je u košim aspektima da poveća gubitke i to drastično, naročito ako su aflikacije sa Marsom koje osim materjalnih šteta znaju i da ugroze život. Ovo je iz razloga Marsove prirode nesvesnog i prirode Jupitera kao svesne planete koja treba da upravlja. Ukoliko je Jupiter dobro postavljen problema nema, međutim loš aspekt sa Marsom pojačava destruktivnu energiju i podiže je na viši nivo. Loš aspekt sa Venerom potvrđuje hedonističku prirodu, ali i vodi do preterivanja i gubljenja smisla, te hedonizam postaje svrha sam sebi i pretvara se u besmisleno ugađanje potrebi za uživanjem hranom i pićem. Ova kostelacija dovodi do taloženja masti u organizmu, a naročito kod žena pojačava sklonost ka hormonalnim problemima. Neumerenost može biti i osnova za nastanak većeg broja bolesti. U lošem aspektu sa Suncem daje neumerenu sujetu koja može biti razlog društvenih i socijalnih problema.
Po prirodi je sklon demokratiji i dogovoru, što je u skladu sa načinom podele vlasti koju je Zevs uradio nakon pobede nad ocem, međutim i ovde su bitni kvaliteti aspekata, jer u lošim sklon je manipulacijama i zloupotrebama. Najbolji odnosi za ovu planetu su povoljni aspekti sa njegovim večnim rivalom Saturnom, i gledajući prirodu odnosa poželjno je da aspekt bude trigon, odnos 120 stepeni koji je najpodesniji za Jupiterovu ekspanziju.
Kako i druge planete tako i Jupiter ima svoje mane i vrline. Kao i sve u prirodi tako i ovde funkcioniše princip dualnosti. Od odnosa planeta u natalnom horoskopu zavisi ishod događaja, i naravno od toga koliko je ko spreman da se „upozna“ sa svojim Jupiterom ali i sa ostalim planetama.

 

4 коментара:

  1. A ako je jupiter neaspektovan,sta to znaci? :)

    ОдговориИзбриши
  2. Nije bitno presudno da planeta bude aspektovana, mnogo je važnija njena esencijalna postavka

    ОдговориИзбриши
  3. Kako se moze gledati retro Jupiter u strelcu, a pravi nemaharmonicne aspekte prema marsu, veneri i merkuru? Ima li lakve koristi od njega sobzirom da je u sedistu, ili samo lose donosi?

    ОдговориИзбриши
  4. Nije tako prosto, domicil daje snagu, retrogradnost je umanjuje, načelno, ali... ako je prva stanica, ako je druga stanica, potom oko aspkata, neharmoničan aspekt, šta je to? kvadrat? Kvadrati su poželjni...

    ОдговориИзбриши