понедељак, 22. август 2011.

Analiza ličnosti

Astrološka analiza ličnosti
(tekst objavljen u Astrologusu)


Procena horoskopa zasniva se na proceni ličnosti, odnosno onim položajima planeta koji uslovljavaju karakter i intelekt osobe. Prvenstveno radi se o prvom i trećem polju, samoj osobi i polju intelekta, naravno da se odmah nadovezuje i pozicija merkura, potom vladara trećeg polja i tako do završnog dispozitora. Svakako ovo je početak, ali je stvar dosta složenija, i zahteva analizu celokupnog horoskopa.
Često se u radu sa učenicima srećem sa raznim pitanjima kad i kako dominiraju pojedine pozicije iz radixa (natalnog charta). 

Derivatne kuće-polja

Glavni i sporedni glumci
(tekst objavljen u Astrologusu)

Koprena, maja kako bi rekle Vede, ili iluzija, strana mada već odomaćena reč u ovim našim maternjim jezicima, jeste najveća prevara besmrtnoj duši, smrtan i uvek kratkotrajan život. Jedan, drugi, treći, i svi po redu. A život, kakv god bio, lep ili težak tera natus na stalne promene, prilagođavanja, nekad i nagle preokrete, sudbinske obrte i sve ono što remeti ustaljeni tok.

Koliko se tu natus pita, odnosno koliko mi sami posedujemo sve one planete i aspekte ispisane šarenim linijama u našoj natalnoj karti. Vrlo malo, rekao bih, možda više one poseduju nas. Podela uloga u životnoj drami često od natusa čini sporednog glumca, češće nego glavnog.



понедељак, 8. август 2011.

KARMA II-KARMIČKE VEZE

KARMIČKE VEZE


PRIRODA VEZA IZMEĐU DUŠA
 

Termin karmički (pridev od reči karma), pozajmljen je od istočne ezoterične škole i upotrebljava se da označi veze, dobre i loše, iz prethodnih inkarnacija. U našem jeziku ne postoji odgovarajući termin; reč sudbina je najbliža i označava, naročito u pridevskom smislu isključivo zlu silu. Neki prevodioci koriste i reč usud, ali ni ona nije pravi prevod. Karmička veza između duša ima svoje korene i privlačnosti iz iskustava prošlih života.