понедељак, 8. август 2011.

KARMA II-KARMIČKE VEZE

KARMIČKE VEZE


PRIRODA VEZA IZMEĐU DUŠA
 

Termin karmički (pridev od reči karma), pozajmljen je od istočne ezoterične škole i upotrebljava se da označi veze, dobre i loše, iz prethodnih inkarnacija. U našem jeziku ne postoji odgovarajući termin; reč sudbina je najbliža i označava, naročito u pridevskom smislu isključivo zlu silu. Neki prevodioci koriste i reč usud, ali ni ona nije pravi prevod. Karmička veza između duša ima svoje korene i privlačnosti iz iskustava prošlih života. 

Ova postavka univerzuma zasnovana je na istočnjačkoj duhovnoj i zapadnoj ezoteriskoj misli. Sama reč karma je u direktnom prevodu akcija, i pod njom se podrazumevaju sva dela koja osoba izvrši u nekoj inkarnaciji, i zbog kojih sad treba da se suoči sa posledicama koje se manifestuju kroz razne događaje i naravno kroz susrete sa osobama koje su takođe imale veze sa natusom u prethodnoj inkarnaciji.
Ser Isak Njutn je jednom priliko napisao da "za svaku akciju postoji istovetna i suprotna reakcija". Veliki učitelj Buda nas uči da "smo ono što mislimo, pošto smo postali ono što smo mislili". U suštini, oba ova stava govore istu stvar - da svaki posledica ima svoj uzrok.
Najvažnija stvar čovečanstva jeste spajanje dva pola u jedinstven entitet. Podela zodiaka na osi prvog i sedmog polja, podelila je čovečanstvo na dva pola, i započelu večnu borbu polova. Najveći dometi poezije nastali baš iz ove potrebe. Od Šekspirovog Romea i Julije, pa do najbanalnijih veza, provlači se jedan specifičan element tragike, koja obeležava i usmerava ljudske odnose. Ljubomora, i slična patološka stanja koja idu do one čuvene sudske formulacije zločina iz strasti, jesu proizvod karmičke povezanosti. Naravno sve ono što se ne kategoriše kao racionalno ili konstruktivno ponašanje ima svoje uzroke u događajima koji se odvijaju u sferi karmičke povezanosti. Uglavnom, sve veze i želje izazvane su i karmičkim razlozima. Najveći broj neuspešnih i napornih veza kao razlog za tako što ima uzajamni karmički odnos. Osobe koje ne mogu da ostvare vezu, ili da nađu adekvatnog partnera opterećene su istim razlogom.




Da bi se pojam karme definisao treba prihvatiti nešto što našoj civilizaciskoj i filozofskoj misli nije tako blisko kao što je to na primer u Indiji, ili drugde na istoku. U paganskim kultovima i predhrišćanskoj religiskoj tradiciji, kao i u ranom hrišćanstvu, takođe je postojalo seljenje duše iz tela u telo i sled inkarnacija iz života u život. Dobra definicija karme je citat Lame Ole Nidala koji glasi: "Kao što naše pređašnje misli, reči i dela tvore naše sadašnje stanje - mi upravo ovoga trena sejemo seme svoje budućnosti."
Selidbu duše iz tela u telo odnosno niz inkarnacija, uslovljavaju dela, događaji, činjenje. Kako se dela i činjenje usmerava ka drugim osobama tako i karmička povezanost može biti rezultat loših ili dobrih dela.
Često je da se iz života u život susreću osobe koje su stalno u vezama raznih tipova, a najčešće da se te veze baziraju na emocijama. Parovi često produžavaju veze iz života u život, a to se zasniva na izuzetno jakim emocijama i velikom količinom posesivnosti, nekad i patološkom željom za kontrolom i bukvalno posedovanjem. Čest je primer da osobe u braku imaju konjukciju marsa i saturna, koja ili ukazuje na arhineprijatelje i velike karmičke dugove, ili u manjoj meri na izuzetno jake veze prekinute u teškim okolnostima, koje se i sad teško odvijaju. Velika odgovornost procene ovakvih odnosa leži na astrologu jer je neophodno utvrditi koliko je aspekt jak i jeli destruktivan ili ukazuje na neke prethodne loše događaje koji se u ovom životu neće manifestovati. Ovo zavisi od znaka, kuće i stepena na kojem su pomenute planete, kao i aspekata koje primaju kako u natalu, tako i u uporednom horoskopu.
Osim odnosa mars saturn, i sve ostale planete zavisno od polja delovanja ili vladanja jednako mogu da pokazuju određene karmičke odnose, manje ili više loše, ali niti jedna druga kombinacija nema toliko destruktivnu moć kao mars i saturn.
Kako je mesec nosilac duše njegova uloga je veoma bitna, te se pažljivo prati faza u kojoj je osoba rođena, kao i aspekt iz koga mesec ide, i prvi sledeći koji pravi. U ovu slagalicu se uklapaju i retrogradne planete, kako u natalnom tako i uporenom horoskopu.
Posebno poglavlje karmičke astrologije čine čvorovi, za koje se računa i posebna karta uz natalnu, takozvani drakonski horoskop.
Karma, i karmički odnosi jesu sveukupan pogled na pravila života, kao i definicija svih inih problema, koji jesu lekcije svakom živom stvoru na zemlji a posebno čoveku obdarenom logosom, koji je obavezan da pronikne tajne kosmoloških pravila života.



Нема коментара:

Постави коментар