уторак, 26. јул 2011.

STEPENI U ASTROLOGIJI


Stepeni u astrologiji

Oduvek je podela zodijaka osim na znake težila da proširi poimanje astrološke simbolike i uticaja, usitnjavanjem i odvajanjem simbolizama kroz podele unutar jednog znaka.


Kroz astrološku istoriju, provlačile su se razne podele, poznate kao dekade, podele znaka na tri dela po deset stepeni, potom termini, asimetrična podela znaka po uticajima tradicionalnih planeta, bez svetala (Sunce i Mesec su svetla), zatim dvanaestine, tačnije odnos jednog znaka sa čitavim horoskopom, potom kritični stepeni, zasnovani na lunarnim-mesečevim kućama, i na kraju na same stepene, kao osnov podele zodijaka.




U više navrata, bez obzira na kontinuiranu astrološku teoriju i praksu zodijačkih podela, razni inovatori su sabirajući kako to naš narod kaže „babe i žabe“, unosili dodatnu zabunu. 
Pročitajte više>>

21 коментар:

  1. Анониман31. јул 2011. 15:04

    kako se racunaju stepeni koji je 1 stepen?
    Od 0 do 1 ili 30 stepen jeli to od 29 do 30?

    ОдговориИзбриши
  2. Prvi stepen je od 0° do 0°59' znaka, a 30-ti je od 29° do 29°59', zabunu su uneli astrološki programi, jer programeri nisu astrolozi pa im promaknu finese

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман7. март 2013. 19:17

      Programeri su matematicari tako da sigurno znaju da je prvi stepen od 0 do 0.59 znaka. Ovo ne znaju neki astrolozi :)

      Избриши
  3. samo citam tekstove o astrologiji,sve i svasta,ovo o stepenima prvi put citam-zanimljivo,poucno,pravi ste ucitelj!Bravo!

    ОдговориИзбриши
  4. meni nista nije jasno,nemam pojma.Trebs tu vremena i vremena da se uci i izucava.Rodjena sam 12.04.1981. 03:55 nedjelja Doboj
    Mozete li mi reci hoce li biti drugog braka i kada da li ce opstati i kad cu se zaposlit.Veliki je sukob planeta 1 i 7 polja.Sta ce biti,ima li promjene.

    ОдговориИзбриши
  5. Postovani, da li je Jupiter na 13,46 stepeni sco na 13. ili 14. stepenu sco ?Pitam jer je 13. stepen Marsov, a ja ne vidim simboliku mog jupitera u slici marsa, vec bika.(14.)Mozda nisam u pravu ? molim , napisite hvala puno unapred.Postovalac i citalac

    ОдговориИзбриши
  6. Na 14. stepenu je ako 13,46 treba da znači da je 13°46'. To znači da je Jupiter na "svom" stepenu, a 13. stepen Sco je pod simbolikom Saturna a ne Marsa.

    ОдговориИзбриши
  7. Poštovanje!
    Trudim se da čitam osnove astrologije pomalo i ovaj tekst mi je razrešio neke nedoumice.
    Jedno laičko pitanje:
    Kada je Mars u Devici na stepenu kojim vlada Merkur ( 21°00' ), a Merkur u Škorpiji na stepenu kojim vlada Mars ( 28°27' ) da li to na nekom nivou pojačava recepciju između ove dve planete ili uopšte nema uticaja na taj način?
    Hvala u svakom slučaju!

    ОдговориИзбриши
  8. Jeste recepcija, jeste pojacana, ali i tako pojacana sama po sebi nije preteran "adut" ukoliko su te planete u jacim aflikcijama.

    ОдговориИзбриши
  9. Hvala još jednom na izdvojenom vremenu za odgovor!
    Subjektivna sam, ja tu recepciju osećam, ne kao "adut", više kao jedan teg koji pomaže malo boljoj ravnoteži na poljima kojim ove planete vladaju i u osnovnoj simbolici planeta, barem to tako razumem. Naravno da ne mogu objektivno proceniti, a tu me ometa i suštinsko nepoznavanje ove materije.
    Jedini izazovan aspekt za ovu recepciju je Mars kvadrat Mesec. Mars vladar 9. polja - obrazovala sam se za profesiju koja podrazumeva rezanje, brušenje, obradu i rekonstrukciju, precizan rad rukama sa smislom za detalje ( Mars na stepenu Merkura i Merkur na stepenu Marsa ) pa mislim ( opet subjetivno ) da je energija aflikcije bar na jednom nivou konstruktivno usmerena koliko je to moguće...

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман24. март 2014. 23:28

    Dobro vece imam pitanje za 21°54' Kirona u dijevici,za kojeg sam se raspitivajuci saznala da bas u tom znaku ali na 22° moze biti jako negativan,pa me zanima dal ako je moj Kiron tako blizu tom.stepenu moze imati negativan uticaj? :) ii zanima me kako utice stavka da se prva i druga kuca nalaze u istom znaku? :) 1 kuca na 1° a druga na 27°? Unaprijed hvala! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kiron nema veze sa astrologijom, a u horoskopu ne simbolizuje ništa. Podela polja je suviše komplikovana da bi se objasnili odnosi ako su dva polja u istom znaku.

      Избриши
  11. Postovani,
    zanimam se dugo za astrologiju i vasi tekstovi su genijalni ali nije mi jasno ovo sa stepenima, jupiter mi je u raku na 15 stepeni, e sad da li kada se cita ono 14 stepeni ovna i to, tako ja citam 15 stepeni raka ili?
    hvala unapred :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako je od 15°do 15°59' onda je na 16. stepenu, ako je od 14° do 14°59' onda je na 14. stepenu

      Избриши
    2. Izvinite samo da rezimiramo. ako mi je sunce na 4, 49 riba onda je 5 stepen i ako je merkur na 18, 44 onda je na 19 stepenu...hvala Vam na razjasnjenoj dilemi

      Избриши
    3. jeste 4°49'= 5.stepen
      18°44'=19.stepen

      Избриши
  12. Анониман26. јул 2017. 20:14

    Ako sam rodjena 23 10 1962 u Backoj Palanci ujutru u 10,30, kazu mi da sam Vaga 29,67 stepeni. Jesam li vaga il skorpija?

    ОдговориИзбриши
  13. Ni jedno ni drugo, čovek je sinteza a ne pojedinačna pozicija. pojedinačne pozicije se uzimaju samo kao mere okvira u kome je čovek. To što Vam je Sunce na 29°29'42'' Vage ne čini Vas Vagom, samo locira Sunce, koje je btno kao svetlo vremena za dnevno rođenje i koje je jedan od parametara temperamenta

    ОдговориИзбриши
  14. Postovani,
    sedma kuca mi je u jarcu ( 9°15 stepenu) sa retro Saturnom u Jarcu na 13°53 i retro neptunom u jarcu na 12°19 stepenu.Te dve planete su u konjukciji.Da li je zapravo saturn u jarcu 14° stepenu pa ga tumacim kao 15° jer je planeta u retrogradnom hodu ? Da li mi sve ovo oznacava teskog partnera,mada mi saturn pravi lepe trigone sa suncem,venerom,sextil mc,sextil pluton i konjukciju sa uranom. Unapred hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani, prilično ste konfuzno prišli temi. Astrologija nije šalter sala te neće jedno polje, i jedna planeta opisati decidno situaciju. Osim 7. kuće i Saturna, postoji još signifikatora koji se tiču partnera, zavisno da li je muški ili ženski natal. Saturn na 13°53 Jarca je na 14. stepenu, a retrogradnost ne menja stepene. Uran, Neptun i Pluton ne postoje u astrologiji, to je astronomija i astrolatrija.

      Избриши
  15. Želim samo da pitam ♡ako mi je sunce na 4'46 riba, i merkur na 18,44 riba ....kako da racunam stepen?

    ОдговориИзбриши