уторак, 26. јул 2011.

STEPENI U ASTROLOGIJI


Stepeni u astrologiji

Oduvek je podela zodijaka osim na znake težila da proširi poimanje astrološke simbolike i uticaja, usitnjavanjem i odvajanjem simbolizama kroz podele unutar jednog znaka.
Kroz astrološku istoriju, provlačile su se razne podele, poznate kao dekade, podele znaka na tri dela po deset stepeni, potom termini, asimetrična podela znaka po uticajima tradicionalnih planeta, bez svetala (Sunce i Mesec su svetla), zatim dvanaestine, tačnije odnos jednog znaka sa čitavim horoskopom, potom kritični stepeni, zasnovani na lunarnim-mesečevim kućama, i na kraju na same stepene, kao osnov podele zodijaka.
U više navrata, bez obzira na kontinuiranu astrološku teoriju i praksu zodijačkih podela, razni inovatori su sabirajući kako to naš narod kaže „babe i žabe“, unosili dodatnu zabunu. 

Znak je temelj horoskopa, nosi primarne osobine koje grade događaj ili ličnost, te potom u skladu sa astrološkom korespodencijom, vladarstvo se spušta na nivo dekade, koja je pod uticajem adekvatne planete, potom na nivo termina, takođe pod uticajem planete, zatim na nivo dvanaestine, dela znaka od 2,5 stepeni(2°i 30'znaka) koji su u korespodenciji sa znacima, ne planetama, i potom se krajnja odrednica položaja planete na nekom stepenu sužava na sam stepen kojim upravlja planeta, a ne znak.
Ideje da stepenom upravlja simbolika znaka održive su do 24. stepena, kada se dva puta „izvrti“ ceo zodijak. Potom za poslednjih šest stepeni su izmišljane razne teorije, spram elementa, spram kvaliteta,spram polarnosti, spram bilo čega što padne napamet autoru.
Počeci astrologije kroz dela Doroteja, Heliodora, Manilija, Ptolomeja, i drugih autora obiluju podelama znaka, na slične ili različite načine. Ptolomej nije u potpunosti priznavao dvanaestinsku podelu znaka, dok Dorotej jeste,slično njima i drugi antički astrolozi imali su svoja shvatanja podela.
U nekoliko antičkih tekstova date su preporuke da za horoskope država i gradova treba koristiti fixne zvazde, dok za zidanja kuća treba koristiti planete. Čovek, kao biće u vremenu, nije preterano trajan, te u natalnoj karti se planete odvajaju na lične, što su Sunce, Mesec, Merkur, Venera, te Mars koji malo jeste malo nije ličan, i na mundane hronokratore Jupitera i Saturna.
Podela stepena, tačnije osnov stepenske podele ogleda se u najličnijoj tački horoskopa, a to je podznak-ascedent. Vremenska razlika promene stepena jeste 4 minuta, odnosno ascedent kao najličnija tačka koja odvaja natusa jeste najbrže kretanje u horoskopu. Sledeći po brzini je Mesec koji stepen menja za otprilike dva sata. Suštinski, najlakše je objasniti na primeru rođenja blizanaca, jer će jednome ascedent iako u istom znaku biti na stepenu Saturna, drugom na stepenu Jupitera, ako bi bile trojke, sledeći ascedent bi bio na stepenu Marsa, ili neke druge planete, zavisno koliki je razmak u rođenju.
Direktnu vezu sa stepenom ostvaruju fiksne zvezde, ili kako se nekad kaže nekretnice. Iako nazvane nekretnice, one se u stvari kreću veoma sporo 72 godine za stepen, i zato su retke one kojima je orbis uticaja veći od jednog stepena.
Iz svega navedenog vidi se kolika je važnost svakog pojedinačnog stepena, i prirode veze stepena sa simbolikom i vladarstvom planeta.
Stepenima vladaju planete po tzv. Haldejskom rasporedu, odnosno prvim stepenom(0°- 0°59') znaka, vlada vladar znaka, na primer Ovnom i Škorpijom, Mars.
Naziv stepena koji je pod vladarstvom planete je monomoiria, kovanica grčkog porekla, koju je u svojim astrološkim delima (oko 378. godine) definisao Pol Aleksandriski, astrolog iz poznog rimskog perioda, i otad je teorija stepena u astrologiji u upotrebi. Moira, u prevodu je deo, a u astrologiji se odnosi na stepen, dok mono znači jedan. Tabela u prilogu teksat je po ovom metodu, i naravno po tradicionalnim vladarstvima bez planeta iza Saturna. Ovo je savršena metoda povezivanja stepena znaka sa planetom koja se tu nađe, i naravno tu planetu sa znakom počevši od stepena, preko termina, lica do samog znaka, što daje veliko bogatstvo simbolika povezanih vladarstava znaka i planeta, jasno definišući svaki natus kao specifičan i jedinstven.
 

12 коментара:

 1. Анониман31. јул 2011. 15:04

  kako se racunaju stepeni koji je 1 stepen?
  Od 0 do 1 ili 30 stepen jeli to od 29 do 30?

  ОдговориИзбриши
 2. Prvi stepen je od 0° do 0°59' znaka, a 30-ti je od 29° do 29°59', zabunu su uneli astrološki programi, jer programeri nisu astrolozi pa im promaknu finese

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман07. март 2013. 19:17

   Programeri su matematicari tako da sigurno znaju da je prvi stepen od 0 do 0.59 znaka. Ovo ne znaju neki astrolozi :)

   Избриши
 3. samo citam tekstove o astrologiji,sve i svasta,ovo o stepenima prvi put citam-zanimljivo,poucno,pravi ste ucitelj!Bravo!

  ОдговориИзбриши
 4. meni nista nije jasno,nemam pojma.Trebs tu vremena i vremena da se uci i izucava.Rodjena sam 12.04.1981. 03:55 nedjelja Doboj
  Mozete li mi reci hoce li biti drugog braka i kada da li ce opstati i kad cu se zaposlit.Veliki je sukob planeta 1 i 7 polja.Sta ce biti,ima li promjene.

  ОдговориИзбриши
 5. Postovani, da li je Jupiter na 13,46 stepeni sco na 13. ili 14. stepenu sco ?Pitam jer je 13. stepen Marsov, a ja ne vidim simboliku mog jupitera u slici marsa, vec bika.(14.)Mozda nisam u pravu ? molim , napisite hvala puno unapred.Postovalac i citalac

  ОдговориИзбриши
 6. Na 14. stepenu je ako 13,46 treba da znači da je 13°46'. To znači da je Jupiter na "svom" stepenu, a 13. stepen Sco je pod simbolikom Saturna a ne Marsa.

  ОдговориИзбриши
 7. Poštovanje!
  Trudim se da čitam osnove astrologije pomalo i ovaj tekst mi je razrešio neke nedoumice.
  Jedno laičko pitanje:
  Kada je Mars u Devici na stepenu kojim vlada Merkur ( 21°00' ), a Merkur u Škorpiji na stepenu kojim vlada Mars ( 28°27' ) da li to na nekom nivou pojačava recepciju između ove dve planete ili uopšte nema uticaja na taj način?
  Hvala u svakom slučaju!

  ОдговориИзбриши
 8. Jeste recepcija, jeste pojacana, ali i tako pojacana sama po sebi nije preteran "adut" ukoliko su te planete u jacim aflikcijama.

  ОдговориИзбриши
 9. Hvala još jednom na izdvojenom vremenu za odgovor!
  Subjektivna sam, ja tu recepciju osećam, ne kao "adut", više kao jedan teg koji pomaže malo boljoj ravnoteži na poljima kojim ove planete vladaju i u osnovnoj simbolici planeta, barem to tako razumem. Naravno da ne mogu objektivno proceniti, a tu me ometa i suštinsko nepoznavanje ove materije.
  Jedini izazovan aspekt za ovu recepciju je Mars kvadrat Mesec. Mars vladar 9. polja - obrazovala sam se za profesiju koja podrazumeva rezanje, brušenje, obradu i rekonstrukciju, precizan rad rukama sa smislom za detalje ( Mars na stepenu Merkura i Merkur na stepenu Marsa ) pa mislim ( opet subjetivno ) da je energija aflikcije bar na jednom nivou konstruktivno usmerena koliko je to moguće...

  ОдговориИзбриши
 10. Анониман24. март 2014. 23:28

  Dobro vece imam pitanje za 21°54' Kirona u dijevici,za kojeg sam se raspitivajuci saznala da bas u tom znaku ali na 22° moze biti jako negativan,pa me zanima dal ako je moj Kiron tako blizu tom.stepenu moze imati negativan uticaj? :) ii zanima me kako utice stavka da se prva i druga kuca nalaze u istom znaku? :) 1 kuca na 1° a druga na 27°? Unaprijed hvala! :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Kiron nema veze sa astrologijom, a u horoskopu ne simbolizuje ništa. Podela polja je suviše komplikovana da bi se objasnili odnosi ako su dva polja u istom znaku.

   Избриши