понедељак, 25. јул 2011.

Karma

KARMA

zakon uzroka i posledice

Početi priču o horoskopu, a ne pomenuti karmu je kao čitati roman iz sredine. Osnova kompletne duhovne, odnosno ezoteriske misli nije pitanje kako? Već pitanje zasto?
Princip funkcionisanja planeta je u tehničkom smislu lako shvatiti. Uglovni odnosi definišu konkretne mogućnosti dešavanja. Na primer loš odnos Venere i Saturna, svaki udžbenik kaže prostu istinu, loši emotivni odnosi i teške veze, malo bolji udžbenik će dodati i loš način raspolaganja novcem, slaba cirkulacija, bolesti bubrega.....
Možemo ovako nabrijati barem trista osobina koje nosi ova planetarna slika, naučiti ih napamet i fascinirati nosioce ovog aspekta načinom na koji lako „čitamo“ njihove živote.
Sve ovo kad obavimo nameće se pitanje; ovaj aspekt funkcioniše nema dileme, ali zašto? Zašto neko nosi loš aspekt koji uslovljava teške životne događaje?
Odgovor leži u jednoj jedinoj reči KARMA

Opšteprihvaćen termin kjoji ljudi izgovore a da u stvari i ne znaju pravo značenje. Neki ga dovode u vezu sa prošlim događajima i precima što je naravno pogrešno.
Da bi objasnio termin karme, moram da izložim način na kome je bazirana hermetička postavka sveta. Ezoteriski pristup životu je pristup suštini, dok je egzoteriski, svakodnevni pristup u stvari fasada te iste suštine.
Po hermetičkoj tradiciji, ljudski život je kompleksan spoj duše, duha i fizičkog tela. Dušu predstavlja Mesec, duh Sunce, a fizičko telo ascedent ili podznak.
Saturn, stvarni gospodar situacije u direktnoj je vezi sa sve tri stvari ali je ovde neću detaljno objašnjavati, već samo treba naglasiti da njegov položaj u znacima Jarca, Bika, Raka i Device, zbog jake materjalne karme uslovljava sklonost ka nemoralnom sticanju kapitala, a što se odnosi i na osobe rođene u ovim znacima, i pojačava negativno dejstvo te već u ovoj inkarnaciji, trenutnom životu, manifestuje teškim malignim oboljenjima, fobijama, strahovima i ludilom, kao i rasturanjem porodice.
Zašto je to sređeno baš na ovaj način objašnjava priča o reinkarnaciji, tačnije selidbi duše iz tela u telo, iz života u život. Duša je besmrtna, prilikom umranja fizičkog tela ona ga napušta i ulazi u novo telo koje treba tek da se rodi.
Sad dolazimo na tern karme, odnosno kako funkcioniše ta podela, iliti kako funkcioniše izbor vremena i mesta rođenja.
Da bi proces postao jasniji trba reći sta sanskrt podrazumeva pod rečju karma. Konkretan prevod reči sa sanskrta nije praktičan, u ovom slučaju bi bio akcija. Dakle od akcije, odnosno dela preduzetih u životu zavisi reakcija odnosno rezultat. Kod nas bi karma mogla da se objasni rečju usud, ne sudbina, ali u svesti treba imati da se usud, „pravi“, i možda je najlakše staviti celu ovu priču u narodnu poslovicu „ko s’đavolom tikve sadi, same mu se o glavu lupaju“.
Šta ovo konkretno znači, objašnjava se deci od ranog detinjstva, uče se moralu i lepom vaspitanju. Biblija je tu otišla korak dalje, priča o sedam smrtnih greha, kao i deset zapovesti ništa su drugo do visoko moralan kontekst ponašanja. Život po ovom metodu sprečava nastanak loše karme, odnosno loše reakcije na negativno delovanje tokom života. Život odnosno životi, skup su iskustava koje besmrtna duša skuplja na putu konačnog oslobođenja od niza inkarnacija. Svakako ovde Budistička filosofija rasvetljava stvari te je preporučujem za čitanje.
Konkretno u horoskopu naglašeno 12. polje uslovljava nastavak događaja u skladu sa prethodnim životom, direktan uticaj jedne inkarnacije. Retrogradne planete takođe govore o procesima i dešavanjima iz prethodne inkarnacije. U periodima retrogradnog Merkurovog kretanja, sreću se osobe iz prethodnih života. Svako ko živi na planeti Zemlji uslovljen je karmom odnosno događajima i svojim delima iz prethodnog života.
Karma je nešto što se svešću, egom, Suncem, pravi u ovom životu i prenosi na sledeći. Ukoliko lažete, kradete, varate, i činite se da ste u tome uspešni, ili se samoobmanjujete da ste u pravu, ili možda činite nešto još gore, a vama umesto morala vladaju sujeta, požuda, zavist, stomakougađanje iliti alavost, preljuba.......... karma koju stvarate delovaće po onoj narodnoj ko ne plati na mostu plati na ćupriji.





 

1 коментар: