понедељак, 25. април 2011.

Geneza


Geneza
(tekst objavljen u Astrologusu)

kako to uopšte fukcioniše

Izraz GENEZA, genezis (grčki), postajanje, postanak, razvitak. Odnosi se na: 1) postepeno razvijanje jednog jedinog živog bića koje, polazeći od početnog stanja, prelazi razne stepene dok ne dospe do završnog stanja svoga razvića (npr. embrionalni razvoj jajeta od oplođenja do rođenja živog mladunčeta). 2) 1. knjiga Starog zaveta; obuhvata priče o postanju u rano doba jevrejske istorije do Josifove smrti i Mojsijevog rođenja. Da spomenem i poznati bend sa tim imenom, u kome je bubnjar čuveni Phil Collins.
Postanje čoveka jeste komplikovana stvar oko koje bitku biju kreacionisti, i mala ali ratoborna sekta darvinista, već dugo uobličavajaući raznim argumentima svet i nauku.
U ovom tekstu ću se baviti daleko lakšom tematikom, postanjem čoveka, jedinke, od poznatih delatnika, oca i majke, a naravno po principima prirodnog horoskopa.

Ono što prirodni horoskop u bazičnoj formi daje, jeste pogled na svet iz prolećne tačke, koja je vezana za nulti stepen ovna, zadužujući znake koji slede za pojedine oblasti života, čineći time podlogu kasnije podele ličnog horoskopa na polja, odnosno kuće.
Podelom prirodnog zodijaka, polje dece pada u znak lava, što i jeste funkcija osnovna sunca, svetlosti koja daje život, a ovde ga produžava kroz potomke. Razni autori navode za osmo polje da je polje sexa, ali nije jer je za tu delatnost takođe zaduženo peto polje, odnosno znak lava.
Odakle nastaje ova zabuna, jeste pitanje koje dovodi do ozbiljne analize horoskopa kao modela života na Zemlji.
Više puta sam u svojim tekstovima naglasio da astrologija nije šalter sala tako da ni ovaj put samo peto polje neće dati potpun i kompletan odgovor na postanje čoveka, tačnije onog što mu prethodi, odnosno bebe.
Prvo je neophodno demistifikovati ulogu osmog polja, u osnovi polja smrti, a ne sexa kao je to pogrešno mnogo puta navođeno od strane raznih autora. Po zakonima univerzuma, karma čine ispunjenje reakcije na svaku akciju preduzetu od ma kog natusa. Kako tokom života sve što neko učini dobije nazad, tako se i ukupna delatnost tokom života svodi u jednu karmičku obavezu, a potom se uklopi u adekvatnu genetiku.
Da skratim, nema žvota bez smrti, odnosno ciklusa u kome ste te dve stvari neprekidno prepliću. Istočna, posebno tibetanska duhovna tradicija ima objašnjenja za ove pojave definišući da kad se dešava orgazam neka duša negde u vremenu i prostoru rastaje se od svog trenutnog tela i sprema da uđe u novo koje se upravo stvara.
Nije priča o postanju tako prosta da je povežemo samo na peto i osmo polje, koja putem kvadratnog odnosa ( lav i škorpija iz prirodnog zodijaka) nose marsov aspekt, već nam treba i drugi kvadratni par, naravno ovan od koga sve počinje, i rak u kome se sve sjedinjuje.
Bez znaka raka i jakog četvrtog polja nema ni genetike iz koje bi se geneza desila. Tokom astrološkog rada nagledao sam se horoskopa sa više planeta u petom polju, ali su natusi bili bez dece, odnosno slaba postavka četvrtog polja nije dozvolila da se produži genetika.
Uticaj marsa iz ovna na malo svetlo, mesec koji je kvadrat, i marsa iz škorpona na veliko svetlo, sunce, koji je takođe kvadrat daju osnovnu šemu dejstav energije(mars) na svetla (nosioce života) kao na jedan od mehanizama postanka.
Svetla, sunce i mesec, jesu jedini pravi simboli života, nosioci genetske i svake druge informacije i predstava duha i duše, odnosno smrtnog i besmrtnog.
Postavka čoveka u horoskopu počinje od nulte tačke znaka lava, tačnije čovek je tajna, on se nalazi u međuprostoru lava i raka. Sunce i mesec jesu primarni muški i ženski princip, svetla ne planete, samim tim uzrošnici odnosno pokretači života. Bez luminara (svetala) nema života. takođe u sinastriji najviše se cene upravo konjunkcije svetala, sunce jednog natusa na mesecu drugog, kao pozitivni znak mogućnosti plodnog i uspešnog braka. Sama reč konjunkcija znači spajanje, ovoga puta muškog i ženskog principa. Ceo ispoljeni univerzum je spoj suprotnosti, toplog i hladnog, vlažnog i suvog pozitivnog i negativnog, odnosno muških i ženskih osobina. Znaci zodijaka jedan za drugim poređani u prirodni horoskop po elementima, smenjuju muški i ženski princip.
Ovde se radi o spoju besmrtne duše i smrtnog tela i njihovom zajedničkom putovanju kroz vreme i prostor tačnije do saturna, gospodara karme i vremena.
Tradicionalna astrologija je za ovakvu vrstu analize daleko jednostavnija i daje sinhroni model dejstva planeta. Kada pogledamo zodijak i postavimo nulti stepen lava na mesto koje inače pripada raku odnosno postavimo ga na IC, u sledećem redu za svetlima, sleduju dva merkura, iz blizanaca i device. Merkur jeste vodič duše kroz materijalni svet. U svom simbolu on sažima polukrug duše (mesec), krug duha (sunce) i krst materije, i kao takav njegov je simbol jedini kompletan. Zatim slede dve venere, iz bika i vage, potom dva marsa, iz ovna i škorpiona, dva jupitera, iz strelca i riba, i na kraju oba saturna iz jarca i vodolije. Šest parova ukupno, odnosno pet parova planeta i dva svetla. Naglašena je dualna priroda planeta, koja od meseca uslovljava ženske, a od sunca muške kvalitetete svakoj od planeta koja je opredeljena domicilom, na primer venera u biku je ženska dok je u vagi muška. Jednom stranom ovako postavljenog zodijaka mesec prolazi preko svih planeta do saturna u vodoliji, transmitera besmrtne duše, a drugom stranom sunce do saturna u jarcu, kamena koji melje smrtno telo u prah. Putanja oba luminara je dvojna. Prva ide iz znaka u znak prelazeći naizmenično kroz pozitivne-muške i negativne-ženske znake, a druga je spiralna spajajući znake istog kvaliteta, tačnije dve spirale, jedna koja pošinje od meseca a druga koja počinje od sunca, nalik zmijama na merkurovom kaduceju, ali i nalik DNK lancu, osnovnoj informaciji o čoveku.
Kako se vidi na slici mesecu pripada leva, ženska strana, a suncu desna muška. Više puta je u ezoteriskoj literaturi pominjana "leva strana", pa je ovo zgodna situacija da dam objašnjenje i zašto je podela takva. Kultovi boginje majke nisu ništa drugo do slavljenje obe vrste života i smrtnog tela i besmrtne duše. U Indiskoj tradiciji znaku raka odnosno četvrtom polju zdušno pomaže znak škorpije, planeta mars, tačnije prirodno osmo polje tantričkim kundalinijem. Mnogo kultova i primitivnih religija zasnovano je na ovim idejama, ovladavanja i kontrole osnovnih životnih energija. Levom ženskom stranom se u astrologiji smatraju i žeski, odnosno negativni znaci, kao i retrogradne planete, tačnije njihovi uticaji.
Kako je zodijak informatički model kompletnog dešavanja na planeti na kojoj živimo, tako je i svakom pojedincu njegov horoskop, lični "kamen od ugla", na koji je oslonjen i odakle prima uticaj svog dela univerzuma.

ko je otac, a ko tata

Ljudsko ponašanje, odluke i temperament zavise od ličnog natala. Samim tim spojem dva natala imamo pravu "ludnicu" mogućnosti u događajima i odlukama. Spoj dva natusa najsofisticiraniji je kompromis u nekoliko nivoa. osnova ovog kompromisa je vernost. Mnogo puta je ova reč eksploatisana na razne načine, a ovde ću je upotrebiti u najdirektnijem značenju. Spoj dve osobe u osnovi ima zadatak potomstva, spajanja dve genetike sa razlogom i smislom koje mnogi previde. Priča o kukavičjem jajetu česta je u ljudskim odnosima. U moderno doba DNK testovi rešavaju dilemu, ali u davna vremena astrologija je bila više nego dobar dijagnostičar ovih odnosa. Tema je delikatna, i moglo bi doći do nesporazuma u tumačenju pravila te ih neću iznositi, i upozoravam čitaoce da budu oprezni u analizi koristeći ono što ću izneti.
Jake postavke planeta, iz petog i osmog, kada su aspekti loši ili je u pitanju spoj nekompaktibilnih planeta daju mogućnost da neka druga osoba bude zaista partner u dobijanju deteta. Kod muškaraca sa ovakvim uplivom je moguće vanbračno dete, a kod žena da otac deteta ne bude i tata, odnosno da suprug nije biološki otac. U prvom redu planete koje ovo izazivaju jesu one koje se u pomenutim poljima nađu u izgonu ili padu. Egzaltirane planete, zavisno od osobina, koje trpe aspekte kvadrata i česšće opzicije u pomenutim poljima. Pod osobinam podrazumevam primarne karakteristike planeta, recimo venera je nezainteresovana za istinu a zainteresovan za telesna zadovoljstva pa ako se nađe u ribma to je dobro za samu planetu, ali ne i za natusa koji ne može da uspostavi red u svom životu, i ova je postavka česta kod osoba nesklonih vernosti. Balsamovan i spaljen mesec spadaju u rizičnu grupu, kao i jake planete u četvrtom i naravno osmom polju. U osnovi najviše uticaja ima osmo polje i postavka planeta u njemu. Ovo polje u potpunosti isključuje razum, i deluje isključivo na instiktima, natus nije u stanju da oceni, i pravilno proceni svoje postupke kao ni posledice. Osnovni instikt produženja vrste se ističe jer primajući impulse petog polja i osmog prihvataju se stalne energije života i smrti koje se sprovode bez voljnog uticaja natusa.
U analizi budite obazrivi, pravila su suviše komplikovna, jaka polja mogu dvojako delovati, u smislu da ili prenaglase svoj uticaj ili ga potpuno uguše. Sumnjati, analizirati i proučavati je zdravo, ali kad se bacite na horoskope ljudi iz svog ikruženja vodite računa o njihovoj privatnosti i o tome da niste pozvani da sudite. Zaronite u osmo polje i pronađite svoj deo tajne života.



 

1 коментар:

  1. Miki Miki
    baci me u dilemu ko mi bre tata
    8smo polje mi je u jarcu a saturn u 6 u strelcu retrogradan vladar petog venera u biku u konjukciji sa suncem i merkurom u 11.U cetvrtom mi jupiter u devici a mesec mi je u raku znaci rodila me majka a ko mi TATAAAAAAAAAA

    ОдговориИзбриши